Példa nélküli, hogy egy tagállam ne hajtson végre bírósági határozatot

2017. szeptember 12. 09:27

Másik oldalról nézve abban is biztos vagyok, hogy a magyar kampánynak része lesz az Európai Bizottság. Ez engem is pikáns, kényes helyzetbe hoz majd. Interjú.

2017. szeptember 12. 09:27
Navracsics Tibor
Navracsics Tibor
Zoom

„Azt mondja, a végén mindig végrehajtjuk, amit mondanak, de a kvótaperben ellentmondásosak erről a nyilatkozatok. Milyen következményei lehetnek, ha mégsem tartjuk be a határozatot? Lát erre reális esélyt?

A végrehajtás ebből a határozatból még nem következik. Fontos hatása lesz viszont a jelenleg is zajló kötelezettségszegési eljárásra. Ha az eredménye után Magyarország és az Európai Unió még mindig nem tud megállapodni, akkor a bizottság fog bírósághoz fordulni, és akkor már felvetődik a kérdés, hogy megszegtük-e a kötelezettségeinket. Ez még időbe telik, ugyanakkor nem tudunk arra példát, hogy egy tagállam ne hajtott volna végre bírósági határozatot. Nem utolsósorban azért, mert egy olyan brutális pénzbüntetést vonna maga után, amelyet a nálunk sokkal gazdagabb országok sem kockáztattak meg eddig.

Volt közigazgatási és igazságügyi miniszterként egyetért a kvótaper megindításával?

Az európai politikai konfliktuskezelésnek bevett módja, hogy a bírósághoz fordulnak a felek, ha nem értenek egyet valamiben. Én ezt a szokásos eszköznek tartom, ilyen értelemben egyetérthetek vele, de a bizottság álláspontját kell képviselnem. Releváns érveket hozott fel a magyar és a szlovák fél, a bíróság máshogy döntött, ez előfordul.

Mennyire érzik Brüsszelben, hogy éppen a magyar parlamenti választások utolsó szakaszára esik a kötelezettségszegési eljárás vége?

A bizottság a munkája során szokott arra figyelni, hogy egy ország mikor ér a választási kampány végső szakaszába, és se pro, se kontra ne szóljon bele a belpolitikába. Másik oldalról nézve abban is biztos vagyok, hogy a magyar kampánynak része lesz az Európai Bizottság. Ez engem is pikáns, kényes helyzetbe hoz majd.

(...)

Már nincs is olyan messze 2019, amikor lejár a mandátuma. Folytatná?

Tényleg nem tudom. Még két év van hátra, rengeteg dolgot indítottam el az európai sporthéttől kezdve az Erasmus kampányon keresztül egészen odáig, hogy 2018 legyen a Kulturális Örökség Európai Éve. Nekem ez teljes foglalkoztatottságot biztosít, de persze az Eötvös Loránd Tudományegyetemen még mindig van egy remek docensi állásom. Nagyon szeretek tanítani, úgyhogy akármit csinálok, egy elégedett és boldog ember leszek.

Akkor úgy tesszük fel a kérdést, hogy hiányzik-e a jelenlegi magyar belpolitikában való aktív részvétel?

Magyarország rettenetesen hiányzik, Veszprém különösen. Ez a magyar belpolitika viszont nyelvileg és strukturálisan is nagyon más már, mint amiben én korábban részt vettem. Hiányoznak a barátok, az események, még a viták is, de a ma uralkodó hang kicsit más, mint amikor még én lubickoltam benne.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bástyaelvtárs
2017. szeptember 13. 10:55
ebből az interjúból is látszik, h nem Navrasics távolodott el a fidesztől, hanem a fidesz Európától
Akitlosz
2017. szeptember 12. 23:43
"Ez a magyar belpolitika viszont nyelvileg és strukturálisan is nagyon más már, mint amiben én korábban részt vettem. " Azt nem hiszem. Navracsics Fidesz frakcióvezetőként mást sem csinált, mint a vörös kormányt szapulta, kritizálta. Azóta csak a felállás lett fordított a stílus maradt.
Akitlosz
2017. szeptember 12. 23:40
"Még két év van hátra, rengeteg dolgot indítottam el az európai sporthéttől kezdve az Erasmus kampányon keresztül egészen odáig, hogy 2018 legyen a Kulturális Örökség Európai Éve." Csupa pótcselekvés, hogy elmondhassa csinált valamit, bár semmi fontosat.
Akitlosz
2017. szeptember 12. 23:38
Egy büszke és szabad ország vagy független vagy nem független, nem szabad és nem is büszke. Ha ezt az országot hazafiak vezetnék, akkor nem engednék meg, hogy egy idegen birodalom irányítsa Magyarországot. Eb ura fakó, Juncker biztos nem császárunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!