A bérunió jó kezdeményezés, a Jobbik viszont a Jobbik

2017. szeptember 26. 11:41

Ez pont az a politikai cél, az az álom, vagy az a közös uniós jövő, ami perspektívát tudna nyújtani a keleti országoknak.

2017. szeptember 26. 11:41
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

„A béruniós kezdeményezés egy jelzés a periféria felől a centrumba, hogy hello srácok itt baj van, és nehezen érezzük magunkat teljes jogú úniós polgárnak, ha egy német ugyanazért a melóért ötször annyit keres, mint mi.

Erre a kezdeményezésre pedig nem is az a helyes válasz, hogy a bizottság hoz egy jogszabályt, miszerint a magyar munkavállaló ugyanannyit kell hogy keressen mint egy német. A változást pont azon a területen kellene elérni, ami miatt a bérúniót sokan lehetetlen hülyeségnek gondolják. A bizottságnak több forrást kéne fordítania a termelékenység növelésére, olyan támogatási formákra, amik a bérkülönbségek csökkentését eredményezik hosszú távon.

Márpedig ennek a célnak abszolút van realitása, és van értelme is. Ez pont az a politikai cél, az az álom, vagy az a közös uniós jövő, ami perspektívát tudna nyújtani a keleti országoknak. Még ha tudjuk, valódi béregyenlőség a történetileg meghatározott eltérő gazdasági adottságok miatt nehezen is valósítható meg, ha egyáltalán.

Az úniós, és a magyar politikából is pont az ilyen perspektivikus célok hiányoznak, amik irányt tudnak mutatni a közösségeknek a boldogulásra.

Úgyhogy a Jobbik béruniós kezdeményezése abszolút támogatható. Lenne, ha nem a Jobbikról lenne szó.”

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2017. szeptember 27. 10:44
... A bizottságnak több forrást kéne fordítania a termelékenység növelésére, olyan támogatási formákra, amik a bérkülönbségek csökkentését eredményezik hosszú távon ... Baz+, hosszú távon? Milyen hosszú távon? 10 év? 20 év? 50 év? Vagy csak 5? Ha ezelőtt 10 évvel következett volna ez be, akkor is el lenne késve vagy negyed századdal ez a kezdeményezés. Az, hogy a magyar fizetések és bérek milyenek voltak 1989-ig, arról a kommunista gazdaság tehet, arról viszont, hogy milyenek 1990-óta a globális gazdaság és az a kapitalista világrend tehet, ami a magyar munkaerőre azt a bélyeget ragasztotta, hogy ennyit ér neki: a szart. A német munkája se azért ér többet, mert az jobb, hanem azért, mert ha a 70 millió német azt mondja, basszátok meg az uniótokat, akkor ez a mocskos hitét vesztett zsidó gazdasági elit összefossa magát, ha viszont a magyar teszi azt, amit a német tehetne (de nem fog, amig hízott disznókét tartják), akkor elvágják a torkát. Tetszik érteni. Itt semmi se véletlen, ha pedig a magyar ugyanannyit keres, ugyanazért, mint a német, a francia, a svéd, vagy az olasz, akkor a román, a bolgár, a horvát, vagy a lengyel miért is nem? Tetszik érteni. Nem fog ez menni, nem azért, mert jó, vagy rossz, hanem azért, mert erre a bélyegzőrendszerre van felépítve ez az egész rohadt rendszer, amit demokráciának csúfolnak, de nem több, mint profit és pénzokrácia. Nem fog menni, amig alapjaiban meg nem változik. Ez pedig csak egyféleképpen lehetséges. Mindenki tudja, hogy mi ez.
Riwen
2017. szeptember 27. 00:39
Nem, a bérunió egy baromság. Nem az állam határozza meg a fizetéseket. Bár tény, hogy bruttó fizetésben a szlovákok felett vagyunk, nettóban meg alattuk. Meg 7 százalékponttal magasabb az áfánk. De na, nálunk már csak ilyen etatista barmok uralkodnak.
atila68
2017. szeptember 26. 17:24
Engem undorít Legaljandrás kirekesztő, előítéletes magatartása.
catalina9
2017. szeptember 26. 16:11
ennél nagyobb szégyen nem érhette a Jobbikot...egy Jámbor támogatja őket..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!