Most mártír lehet az RMDSZ elnöke

2017. augusztus 15. 16:23

Úgy tűnik, az eset kapóra jött a politikai légüres térbe került, jól észrevehető módon elsúlytalanodó RMDSZ-nek is, hisz elnöke most a mártír szerepében tetszeleghet, amit az úgymond a magyarság védelmében való kiállásáért kell elszenvednie.

2017. augusztus 15. 16:23
Szentgyörgyi László
Erdélyi Levelek

„Mit is mondott Kelemen Hunor múlt heti, a kolozsvári Szabadság c. napilapnak adott interjúban? Mindössze annyit, hogy már érződik az a nacionalista hullám, amelyet egyesek a centenárium közeledtével keltenek. Az RMDSZ elnöke kijelentette: »az nem a megfelelő állapot, ha egy egész közösség, az erdélyi magyarság a centenáriumi év alatt megfélemlítve, elbátortalanítva visszahúzódik, mert ebben az állapotban nem lehet alkotni«. Továbbá: »a románságnak el kell fogadnia, hogy az erdélyi magyarság nem fogja tudni és nem is akarja ünnepelni 1918-at«.

A sovénnacionalista médiaszereplők és politikusok, amint az várható volt, azonnal lecsaptak, azóta zúg a magyargyűlölő kórus, követelik az eset megtorlását. Odáig fajultak a dolgok, hogy a hangzatos nevet viselő, magát civilnek mondó Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR) közleményben követelte Kelemen román állampolgárságának megvonását. Az látszólag senkit sem zavar, hogy Románia alkotmánya 5. cikkelyének 2. bekezdése értelmében nem lehet a román állampolgárságot megvonni attól a személytől, aki születés révén szerezte meg. Azaz, aki román állampolgárnak született, az akként is hal meg, hacsak önként le nem mond róla.

Úgy tűnik, az eset kapóra jött a politikai légürestérbe került, jól észrevehető módon elsúlytalanodó RMDSZ-nek is, hisz elnöke most a mártír szerepében tetszeleghet, amit az úgymond a magyarság védelmében való kiállásáért kell elszenvednie. Erre játszik rá Kulcsár Terza József, az RMDSZ-MPP parlamenti képviselője, amikor kijelenti: lemond román állampolgárságáról, ha »valamilyen oknál fogva Romániában megtörténhetne, hogy az erdélyi magyarság jogsérelmeinek következményeként megfogalmazott meggyőződéséért és véleményéért bárkit is az állampolgárság megvonásával sújtanának«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Google
2017. augusztus 16. 08:54
Martir ott az egesz magyarsag, es mar miota? Kar szethuzni, csak erre varnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!