Kampány minden határon túl

2017. augusztus 23. 12:26

A külföldön dolgozók sem fizetnek itthon adót, így e logika alapján az ő szavazati joguk is megkérdőjelezhető.

2017. augusztus 23. 12:26
Lukács Csaba
Magyar Nemzet

„Az adófizetés kérdése egész darázsfészek. Egyrészt a külföldön dolgozók sem fizetnek itthon adót, így e logika alapján az ő szavazati joguk is megkérdőjelezhető. Külön érdekes az a polémia, amely pár napja zajlik Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kijelentése kapcsán. Semjén – meglehetősen szerencsétlenül – úgy fogalmazott: »Tudnék olyan népcsoportot mondani, vagy pontosabban olyan csoportokat Magyarországon, akik életükben egy fillér adót nem fizettek. Mégis abszurd lenne azt mondani, hogy ne legyen szavazati joguk.« Erre elindult az ellenzéki paláver, ha lehet, még alacsonyabb színvonalon. Szigetvári Viktor, az Együtt választmányának elnöke arról beszélt, hogy az áfa is adó, így aki bemegy egy boltba, az is adózik, hiába nem fizetett soha egy fillér személyi jövedelemadót sem.

Gyanítom, hogy Szigetvári úr életében nem töltött ki még áfás számlát – az általános forgalmi adó ugyanis a vállalkozások adója akkor is, ha ráterhelik a végfogyasztó magánszemélyre. Együttös logikával az is magyar adófizető, aki turistaként gyakran jár Budapestre, és sokat költ nálunk. Adjunk szavazati jogot neki is? Vagy harcolhatnánk az Angliában – feketén – dolgozó magyarok ottani választójogáért, hiszen ezek szerint rengeteg adót fizetnek be a 20 százalékos ottani áfa okán. A Szigetvári-féle érvelés új távlatokat is nyit – ha valaki törzsvendég egy kocsmában, követeljen magának részesedést a vállalkozásból, hiszen évek óta hozzájárult a cég nyereségéhez.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. augusztus 23. 19:41
"A külföldön dolgozók sem fizetnek itthon adót, így e logika alapján az ő szavazati joguk is megkérdőjelezhető." Már megint ez a téma? Fel kellene állítani egy felsőházat, amely a költségvetésbe nem szólhatna bele, de minden más törvénybe igen. A felsőházban helyet kapnának a határon túliak saját képviselői, a magyarországi nemzetiségek képviselői és sok mindenki más is, munkaadók, képviselői, munkavállalók képviselői, kamarák képviselői stb. stb. S a határon túliak csak a felsőházra szavazhatnának, így ez a nem fizetnek adót, ne szóljanak bele érv ki lenne lőve, mert a költségvetésbe közvetve sem szólnának bele. Viszont ténylegesen a saját képviselőiket választanák meg, nem pedig őket nem képviselő magyarországi pártokat. Ráadásul így az országgyűlés végre nemzetgyűléssé válhatna. Mert azért csak akadnak határon túl nyúló közös ügyeink a nemzetünk többi részével. Magyarország jelenlegi határairól nem tehet, és a határokon belül és túl élő magyarok sem tehetnek.
Berecskereki
2017. augusztus 23. 15:02
" az általános forgalmi adó ugyanis a vállalkozások adója akkor is, ha ráterhelik a végfogyasztó magánszemélyre" Ha valaki nem ért valamihez az jobban tenné ha hallgatna. Az Általános Fogyasztási Adó (ÁFA) a jövedelem adója, csak a termelő, fogyasztó szedi be, vallja be és fizeti be a költségvetésbe. Az ÁFA fogyasztási adó és a végfogyasztó fizeti. Az ÁFA mellett a másik jövedelem adó az SZJA. Az SZJA közvetlen adó, az ÁFA közvetett adó. Az SZJA adó liberális, az ÁFA progresszív. Aki többet fogyaszt, vagy drágább terméket fogyaszt több adót fizet. Nem ártana, ha Simicska a Magyar Nemzet firkászait befizetné továbbképzésre.
Sinistra
2017. augusztus 23. 14:57
Ha lenne egy olyan párt, amelyik azt ígérné, kinyírja az összes olyan szavazót, amelyik pénzért bárkire szavaz, aztán ez a párt pénzt ígérne minden rá adott szavazatért, sokan voksolnának így. Vagyis van egy tudatlan (nagyszámú) szavazói réteg, akiknek fogalmuk sincs, kire szavazzanak, de pénzért, kajáért, táncért bárkire hajlandók lennének behúzni az ikszet.
Berecskereki
2017. augusztus 23. 14:55
Miért kell hazudni? Semjén nemcsak ezt mondta: "Tudnék olyan népcsoportot mondani, vagy pontosabban olyan csoportokat Magyarországon, akik életükben egy fillér adót nem fizettek. Mégis abszurd lenne azt mondani, hogy ne legyen szavazati joguk." Hanem ezt: "„Van egy olyan állítás – ugye ez is még a Gyurcsányra megy vissza –, hogy aki nem Magyarországon fizet adót, az ne szólhasson bele a magyar politikába, tehát ne legyen szavazati joga. Ez egy ritka nagy baromság. Ebből ugyanis az következne, hogy PC módon fogalmazva tudnék olyan népcsoportot mondani, vagy pontosabban olyan csoportokat Magyarországon, akik életükben egy fillér adót nem fizettek. Mégis abszurd lenne azt mondani, hogy ne legyen szavazati joguk.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!