Szerbia
ÉLŐ
Anglia

Populista németek

2017. augusztus 07. 20:45

A németek kétharmada kisebb-nagyobb mértékben elégedetlen a fennálló liberális demokrácia működésével.

2017. augusztus 07. 20:45
Lóránt Károly
Magyar Hírlap

„A tanulmány azonban úgy is olvasható, hogy a németek kétharmada kisebb-nagyobb mértékben elégedetlen a fennálló liberális demokrácia működésével, de nincsenek alternatív pártok, amelyekre szavazhatna. A baloldal és jobboldal korábbi demokratikus pártjai, a valamikori szociáldemokraták és kereszténydemokraták már rég nem azt képviselik, amit választóik elvárnának tőlük, az újonnan, akár balról, akár jobbról megjelenő pártokat pedig a »liberális demokrácia« azonnal szélsőségesnek (populistának) minősíti, és a kezében lévő média segítségével mindent meg is tesz, hogy a választókban bűntudatot keltsen, ha esetleg ezekre akarnának szavazni. Ebből az is következik, hogy a társadalom kétharmada hiába elégedetlen a fennálló viszonyokkal, változást egykönnyen nem tud elérni, mert – ha csak nem akarja magát szélsőségesnek nyilvánítani, és ki akarná? – lényegében csak az establishmentre, azaz a »liberális demokrácia« pártjaira adhatja le a szavazatát. 

A változáshoz mindenekelőtt szellemi munícióra kellene szert tenni, illetve annak általános elfogadtatására, hogy bűntudat nélkül lehet mást választani, mint a magát liberálisnak nevező demokráciát, hiszen a második világháború utáni három-négy évtizedben Nyugat-Európában a liberalizmus és a demokrácia is mást jelentett, mint most. Ebben akár maga az óriási médiaháttérrel rendelkező Bertelsmann Alapítvány is segíthet, mert a tanulmányból világosan és egyértelműen látszik, hogy ez a konzervatív német családi tulajdonban lévő intézmény – szemben a legtöbb liberális alapítvánnyal – nem eleve elítélő módon áll szemben a »populizmussal«, csak annak szélsőséges változatát utasítja el.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szancso
2017. augusztus 08. 06:26
Sajnos Loránt Károly elfelejtette megemlíteni, hogy a három legbefolyásosabb özvegyek egyike Frau Mohn, akik rendszeresen járnak Merkelhez kávézni a kancellári hivatalba és kiadják az ukászt neki.
Kup Lung
2017. augusztus 07. 23:34
Ez eléggé erőltetett . Populisták ? Kedvesek és segítőkészek is a németek . Ez a jólétnek köszönhető gondolom . De sokkal hiszékenyebb is a többség mint máshol . És e miatt viszont már került gondba egy párszor az emberiség . --- Én csak sörrel tudom kibírni őket . Akkor kicsit kilépnem a bájcsevegés semmitmondó unalmából .
áfonya
2017. augusztus 07. 22:16
Rángatják a pofonfát, provokálják a többséget Soros migránssimogatói. Azt sem árulják el, melyik településen építik a Tündérliget nevű balatoni migránsüdülőt. Lampedusa és Calais a híres európai tündérligetek. Bayer Zsolt műsorvezető vendége Huth Gergely és Lovas István és Szentesi Zöldi László.
áfonya
2017. augusztus 07. 22:15
2017-08-07 Sajtóklub http://www.echotv.hu/video/122968/20170807_Sajtoklub
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!