Tantervi hazaszeretet

2017. augusztus 22. 08:13

Kellene egy olyan haza, aminek mindenki boldog hazafija, egy könnyen szerethető haza.

2017. augusztus 22. 08:13
Kökéndy Ákos
WMN

„Kellene egy olyan haza, aminek mindenki boldog hazafija, egy könnyen szerethető haza. Egy kerettanterv nem tudja megváltoztatni a közhangulatot. Inkább változtassuk meg a közhangulatot, amit persze nem lehet a Magyar Közlönyön keresztül.

A hazaszeretet ugyanis nem a bordásfalon lógva énekelt verbunkos alatt alakul, (sőt), hanem az utcán, a boltban vagy otthon, vacsora közben. Ha a gyerek azt látja és hallja maga körül, amit egyébként maga is érezni szeretne: hogy itt élni jó!

Itt jó élni, mert itt szabadság van, béke van, és ha figyelünk egymásra és magunkra, akkor ez meg is marad.

Csakhogy manapság nem ilyenek a vacsorák, és nem a tesiórák miatt. Hanem miattunk, a lustaságunk, kényelmességünk miatt. Úgy tűnik elfelejtettük, hogy a szabadság, a béke a nyugalom nem »csak úgy« van és nődögél körülöttünk, amit csak élvezni kell, hanem pillanatról pillanatra nekünk kell megteremtenünk. Ez fáradságos munka, de ha nem végezzük el, akkor a helyére becsúszik a primitív ítélkezés, a mindennapi rettegés és a zsigeri gyűlölet. Mindezek mellé aztán odasimul a kritikátlan rajongás, és ebből a keveredésből alakul ki a Magyar Közöny címkéjű savanyú küvé.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2017. augusztus 22. 20:36
P.S. De rohadtul éreztem magam, mikor a "proletár nemzetköziség szentségéről"-felsőbbrendűségéről kellett hazudnom! Majd a Kádári taktika értelmében az új címer (a Kádár-hagyma) idején ennek javított változata volt a "Szocialista hazafiság"...
Hunyadi Mátyás
2017. augusztus 22. 16:55
A "kellene ---egy (!!) könnyen szerethető haza": ez maga a zanzásított marhaság. A rágógumi-haza. A szerzőnek nagyon rossz nevelésben volt része, mind az iskolában, mind otthon. Még a Himnuszt sem ismeri. (Itt élned...stb.) Távozz tőlem...! "egy ....haza" ilyet leírni!? Kellene neked "egy" jól nevelő anyád& apád! "Elindultam szép hazámból, híres kis Magyarországból. Visszanéztem félutamból, szememből a könny kicsordult. Bú ebédem, bú vacsorám, boldogtalan minden órám. Nézem a csillagos eget, stb.."
zakar zoltán béla
2017. augusztus 22. 13:57
telégmellnyik
balbako_
2017. augusztus 22. 13:07
A hazaszeretetet is tanulni kell, lám a szerzőnk sem tanulta nem is tudja mi az!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!