Robotok

2017. július 23. 16:41

A dologtalanság ugyanis hedonizmust szül, az pedig perverziókat, a perverziók pedig szét szokták verni a társadalom alapjait.

2017. július 23. 16:41
Aristo
Pesti Srácok

„Miután az utóbbi időben széleskörű tapasztalatokat gyűjtöttem az egészségügyi ellátás terén, bizton állíthatom, hogy az emberek, az együttérzés, a szeretet – bármennyire közhely is ez – sokkal többet számítanak, mint bármilyen modern infrastruktúra. Gyakorlatilag lehetetlen áthidalni a kulturális szakadékot ezen a téren. Aki az ellenkezőjét állítja, az nem feküdt még kórházban. Én, személy szerint, szívesebben bízom magamat a T800-as gondjaira, mint valami harmadik világbeli kecskepásztoréra. Tudom: rasszista vagyok.

Így néz ki hát a közgazdászok és a mesterséges intelligencia által kitalált jövő, tehát nem túl rózsásan. A gépek és a programozók fognak dolgozni, na meg a személyi szolgáltatók. Nem igen esik azonban szó arról, hogy a többiek mit fognak csinálni. A közvetlen létfenntartáshoz elengedhetetlen igényeik kielégülnek, ám dolguk semmi sem lesz. És ebből bizony baj lehet.

A dologtalanság ugyanis hedonizmust szül, az pedig perverziókat, a perverziók pedig szét szokták verni a társadalom alapjait. Az ilyen közösségek aztán felbomlanak maguktól, méghozzá a történelem tanulsága szerint, jókora vérfürdő közepette, mert a társadalmak nem tudnak szép csendben kimúlni.”

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szekula
2017. július 24. 10:15
Szarisztó állandóan kinky fétis-szexről fantáziál. Beteg állat.
Tündér_Lala
2017. július 24. 08:12
A kérdékör lényegi és sok kérdést felvet. Természzetesen a gépesíthető munkafázisokat gépesíteni kell, met az ember értékesebb minthogy ismétlődő munkafolyamatokat hajtson végre. Ugyanakkor az a tapasztalatok alapján nyilvánvaló, hogy az alapjövedelem szerű ellátások a népességet tönkre teszik: grog, alkoholizmus, szeremcsejáték, az önpusztítás legkülönbözőbb formái és miután az ellátás sohasem lehet elég bűnözés. Hogy ne a segélyen élő cigányságot említsem példa erre az ellátmányt kapó rezervátumba élő indiánok. A fennt leírt folyamatok egyértelműen kirajtolódnak és sokan lemondva az elláttmányról inkább kiköltöznek a rezervátumból és munkát vállalnak a hasznos élet érdekében. A megoldás tehát semmi esetre sem az alapjövedelem. A szolgáltató ipart kell fejleszteni, vagyis arra használni az embereket, hogy egymást szolgálják. A jóléti tersadalmakben ez a folyamat el is indult, de sajnos megtorpant, mert a tőke profiéhségéban inkább elköltözött azokról a helyekről, ahol munkajogi-, környerzetvédelmi-, adójogi szabályokkal a szolgáltatások finanszírozására kényszzerítették őket. Ezzel az anyagi alapjai szüntek meg a folyamat folytatódásának. (Természetesen ennek lehetőségét kikényszerítették maguknak a nép háta mödött.) A valódi kérdés tehát a következő: Milyen szabályozók megváltoztatása vagy rendszer tenné lehetővé az anyagi alapok megtartását ? Az anyagi alapot a termelés jelenti, mert az egymást szolgáló emberek csak a jövedelem terítását szolgálják, a társadalom (adott emberi közösség) nem él meg belőle.
Pinter68
2017. július 23. 23:52
Nem a dologtalanság szüli a perverziókat. Hanem pl. a szeretetlenség vagy a szülői zsarnokság. Amikből úgy tűnik, Aristonak is kijuthatott.
Karvaly
2017. július 23. 22:09
Komoly kérdéseket feszeget Aristo. Ha a fizikai rutinmunka után a szellemi rutinmunkát is olcsóbb gépekkel elvégezni, akkor egyszerűen rengeteg termelési folyamatban nem lesz versenyképes az emberi munkaerő, bejön egy elosztási probléma, hogy fognak jövedelemhez jutni a termelésből kiszorult emberek (ha feltesszük, hogy nem jön létre elég új ágazat, amelyik alkalmazná őket, vagy azokhoz olyan képességek kellenek, amikkel nem rendelkeznek) Erre létező javaslat az alapjövedelem, megadóztatják a nagy cégeket, akiknek nagy a bevétele, de kevés embert alkalmaznak, a pénzt pedig elosztják. Tegyük fel, hogy meg tudják oldani ezen cégek adóztatását, és nem adóparadicsomokból termelnek, és azt is, hogy a beszedett pénzek nem fognak az állami szektorban kézen-közön elfolyni. Akkor ott tartunk, hogy van egy csomó ember (akár milliárdok), akiknek egyetlen érdemük, hogy tudnak fogyasztani, de mint potenciális munkaerő sem lépnek fel, és tegyük hozzá a népességrobbanás és a globális felmelegedés miatti harcot a csökkenő erőforrásokért. Izgalmas évtizedek elé fogunk nézni, ha eufemisztikusan akarok fogalmazni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!