Információs hadviselés: Magyarország régiós kakukktojás

2017. június 13. 07:54

Míg az információs hadviselésből származó veszélyek ellen nem csak Nyugat-Európa, de a közép-kelet-európai régió is intézkedésekkel lép fel, Magyarország egyáltalán nem tesz semmit.

2017. június 13. 07:54
Tölgyesi Beatrix
Átlátszó

„A tavalyi amerikai elnökválasztás óta szinte minden európai választás alkalmával felmerül az orosz beavatkozás, elsősorban az információs műveletek lehetősége, és amint azt például a legutóbbi francia eset is mutatja, valószínűleg nem is alaptalanul. A régiónkban több ország konkrét lépéseket tett az információs támadások kivédésére, Magyarországon azonban semmilyen intézkedés nem történt. Eközben az Európai Külügyi Szolgálat East Stratcom munkacsoportja által hetente összeállított szemléből kiderül, hogy Magyarországot ugyanúgy érik információs támadások, mint a régió többi országát, illetve az orosz sajtó vizsgálatából az is megállapítható, hogy az orosz propaganda gyakran eszközként használja Magyarországot a Kreml geopolitikai céljainak megvalósításában. (...)

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mit tesz az ügyben Magyarország, illetve milyen magyar intézmény illetékes a dezinformáció elleni küzdelemben. Az Index januári utánajárása azzal az eredménnyel járt, hogy az általa megkeresett hét kormányzati intézmény (Kormányzati Eseménykezelő Központ, Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ, Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, Információs Hivatal, Alkotmányvédelmi Hivatal, Belügyminisztérium, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) közül egynek a hatásköre sem terjed ki erre a kérdésre. A dezinformációs fenyegetéssel kapcsolatos magyar kormányzati inaktivitásból arra lehet következtetni, hogy a vezetés vagy nincs tisztában a veszéllyel – ami nehezen elképzelhető, tekintve, hogy biztonságpolitikai szakértői körök folyamatosan foglalkoznak a kérdéssel -, vagy úgy gondolja, hogy az saját céljait szolgálja. Az utóbbit látszik alátámasztani az, hogy Magyarországon nemcsak az alternatív média közöl orosz narratívákat, hanem a mainstream média is nyitott ezekre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2017. június 14. 14:09
"Magyarország egyáltalán nem tesz semmit." És ezt te honnan veszed? Nem beszélték meg veled? A drága jó édesanyád nem tanította meg neked, hogy csak olyanról beszélj, amiről biztos tudásod van.
magichorze
2017. június 13. 18:52
"hogy Magyarországon nemcsak az alternatív média közöl orosz narratívákat, hanem a mainstream média is nyitott ezekre" - skandalum, hogy merészelnek a mainstream-től eltérő narratívát közölni???
Morgen
2017. június 13. 16:43
Ugyan, ki képzeli azt, hogy nem önként dugjuk hurokba a fejünket? Minden ember minden lépését ellenőrizni fogják, mert pár év múlva nem tud sehová sem menni anélkül, hogy valamilyen digitális jelet ne hagyjon maga után. (Megszüntetik a készpénz forgalmat, felkerül minden egészségügyi adat a virtuális térbe, úgyhogy kár itt hisztizni a védelemért, mert olyan nem létezik manapság.! )
Viator
2017. június 13. 15:30
A dezinformáció ellen fel kell lépni. Első körben be kell tiltani az Indexet, a HVG-t, a 444-et, mint külföldi érdekek szerint működő, azt gátlástalanul kiszolgáló, a társadalmat félreinformáló és manipuláló álhíroldalakat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!