5 irányadó idézet a mindennapokra az Opus Dei alapítójától, Szent Josemaría Escrívától

2017. június 27. 14:24

Mi az Opus Dei: Titkos társaság? Keresztény szabadkőművesség? Mindkettő vagy egyik sem?

2017. június 27. 14:24
Heltai Péter
777

„Június 26-a az Egyházban a »mindennapi élet szentjének«, Szent Josemaría Escríva de Balaguernek (1902-1975) az ünnepnapja, akinek nevéhez fűződik a sokak által filmekből (pl. Da Vinci-kód) vagy konteós oldalakról ismert, a a világot állítólagosan »behálózó« Opus Dei alapítása. Mi újat hozott ez a huszadik századi spanyol pap, amire egy kortárs püspök barátja csak annyit mondott, hogy nehéz dolga lesz, mert »egy évszázaddal megelőzte a korát?« Mi az Opus Dei: Titkos társaság? Keresztény szabadkőművesség? Mindkettő vagy egyik sem?

Mit gondolsz, Isten mire hív? Hogy »túlélj?« Hogy »jó ember legyél?« Vagy hogy esetleg »amennyire lehet« kövesd a Tízparancsolatot? Szent Josemaría egész életével fel szerette volna frissíteni a bibliai választ, Jézus válaszát: szentnek kell lenned, ez a keresztény a hivatás! Ebben nem köthet kompromisszumot az, aki a mennyországba szeretne jutni. Természetesen a szentség nem tökéletesség, de törekvés felé, folyamatos küzdelem, amit a kereszt mellett Isten semmi földi, illékony örömhöz nem hasonlítható békéje kísér. Ezzel a szándékkal alakult az Opus Dei, aminek a róla kialakított képpel ellentétben, mint a Katolikus Egyház személyi prelatúrájának, semmi más célja nincs, minthogy minél több embert erre a felismerésre vezessen és segítsen nekik a jézusi ideál szerint élni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!