Paks II nem váltható ki semmivel

2017. május 05. 07:39

Hiába fúj a szél ingyen, hiába süt a nap ingyen, a nap- vagy szélenergiából villamos energiát készíteni igen drága és nagyon beruházásigényes dolog.

2017. május 05. 07:39
Molnár László
Magyar Idők

„Az ambiciózus megújuló programok miatt Európa-szerte sok atomerőművet és széntüzelésű erőművet állítanak le. A piacról történő kiszorítás miatt az egyre több, veszteségessé vált földgázerőmű jövője is bizonytalan, tulajdonosaik sorra állítják le őket. Így a szabályozó-, illetve a tartalékkapacitások gyorsan csökkennek, és sokak, így az ENTSO-E (Európai villamosenergia-hálózat és -rendszer irányító) tanulmánya szerint is egyre több ország szorul importra, és rendszeressé válnak az áramszünetek az EU-ban. A 2020-as évek elején a ma még áramexportőr Németország és Franciaország is importőrré válik, egy tucat nyugat-európai országgal együtt.

A magyar áramimport már most is 30-40 százalékos. Ha a következő években leáll a lignittüzelésű Mátrai Erőmű, még nagyobb importra szorulunk. De akkorra már a most nekünk exportáló Lengyelországnak, Csehországnak és Ukrajnának is le kell állítania szenes erőműveit, és ezek az országok is importra szorulhatnak. Egyszerűen nem lesz honnan importálnunk áramot. Addigra a már most is elöregedett hazai erőműpark nagy részét le kell állítani. Ezért szükséges, hogy a 2020-as évek közepétől rendelkezzünk egy nagy kapacitású hazai erőművel, Paks II-vel, amely gondoskodik a hazai energiaellátás biztonságáról.

Összefoglalóan megállapítható, hogy a szél- és napenergia fontos a környezetvédelem szempontjából, de nem alkalmas alaperőművi feladatok ellátására, így nem válthat ki széntüzelésű vagy nukleáris erőművet. A villamosenergia-termelésben a szél- és napenergia legfeljebb 30-50 százalékot foglalhat el, ennél nagyobb részarány esetén nagyon megdrágul az áram ára, és rendszeresek lesznek az áramszünetek. A magyar villamosenergia-ellátás biztonságának kulcs­szereplője lesz a Paks II erőmű. Nagy szükség lesz rá mint a rendszeres áramszünetek elkerülésének fő eszköze.

Kimondható: Paks II nem váltható ki szél- vagy napenergiával.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 179 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gudmen
2017. május 06. 14:31
nem hát!
Sitiveni Klein
2017. május 05. 16:54
"Ne haragudj, aki a magyarországi és a izlandi geológiai viszonyokat egy kalap alá veszi....." Ez volt a kiindulás (gondolom én és nem Lenin idézet). Nos kérem Magyarországon a bazalt (amely vulkanikus) alap itt Alföldön kb 2000 és 6000 közötti mélységben van. (egyszer ráérek utána nézek pontosan) Izlandra nagyon nem jellemző. Nem várható Badacsony vagy Tokaj kitörése sem. Izlandon a hőmérséklet gradiens többszöröse, mint Magyarországon (A láva közel van a felszínhez). Még hotspot-unk nincs, ebben még Németország is megelőz minket. Mivel az üledékes réteg Magyarországon a régi Pannon-tengerből jött létre, magas a sótartalma. A hazai termál csak víz fürdésre és fűtésre alkalmas. Mivel elektromos energiáról van szó (Paks), ezért elmondanám, hogy az izlandiak is csínján használják elektromos energia termelésre a föld hőjét. Korábban építettek egy erőművet, de azt lenullázta a föld mozgás. Ahogy félfüllel hallottam, újra építették. Az eredeti is csak a villamos energia szükséglet 30 %-át állta volna. (Többi vízenergia). Tehát a hazai termál energia villamos hasznosítását feldug.... http://www.delmagyar.hu/szentes_hirek/iszonyatos_energia_fabiansebestyen_alatt/2383991/
izo1210
2017. május 05. 16:06
"igen drága és nagyon beruházásigényes dolog" Ez az atomerőműre is igaz. "Ha a következő években leáll a lignittüzelésű Mátrai Erőmű" Pedig úgy hírlik, hogy épp most vette (vagy most akarja megvenni) Pénztáros Lőrinc. Cserbenhagyta volna legendás üzleti érzéke? "szél- és napenergia legfeljebb 30-50 százalékot foglalhat el" Most ez 5% alatt van, ezek szerint azért még van hová fejlődni ezen a téren. Félreértések elkerülése véget: Nem tartom ördögtől valónak az atomerőművet, még az orosz gyártmányút sem.
zolizolizoltan
2017. május 05. 13:51
"Én úgy tudom, hogy a plutóniumot előállító rektorokat is szaporító reaktoroknak hívják. " Igen így van. A szaporítóreaktorok elterjedését akadályozza, hogy az terroristák által is használható kis méretű plutónium bombát is lehet készíteni a termékéből. Ez mondjuk, nem akadályozná a nagyhatalmakat abban, hogy szaporító reaktorokat üzemeltessenek. Más az oka annak, hogy a szaporító (tenyésztő) reaktorokat leállították. Ugyanis hűtésre folyékony nátriumot kell használni, ami nagy üzemeltetési veszélyt jelent. Kísérleteztek cseppfolyós nitrogénnel is, de ez is veszélyes. Pedig a technológiában nagyon jól lehetne használni a szaporító reaktorokat, mert az elhasznált fűtőelemek uránja visszacirkulálható akár 100%-ban is. Ezért vár a világ a szaporítóreaktorok műszaki fejlesztésére, és ezért tárolják sokan az elhasznált fűtőelemeket, akár visszahozható formában a föld mélyén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!