A szabadkőművesség és a pápa

2017. május 11. 14:50

A szabadkőművesség Ferenc pápát megválasztása óta különös becsben tartja, és ezt a tényt nem árt figyelembe vennünk akkor, amikor a Vatikán vezetőjének tevékenységét és annak lehetséges következményeit megítéljük.

2017. május 11. 14:50
Fricz Tamás
Fricz Tamás
Magyar Idők

„A szabadkőművesség Ferenc pápát megválasztása óta különös becsben tartja, és ezt a tényt nem árt figyelembe vennünk akkor, amikor a Vatikán vezetőjének tevékenységét és annak lehetséges következményeit megítéljük nem sokkal békéltetőnek szánt egyiptomi útja után, ahol szélsőséges muszlim csoportok kopt keresztényeket ölnek halomra. (...)

Nem vitás, hogy Ferenc pápa egyértelműen a migránsok feltétlen befogadá­sára helyezte, helyezi a hangsúlyt, s a szabadkőművesek által is hangoztatott szolidaritás és humánum fontosságát emeli ki, már-már közelítve az ultraliberális emberi jogi fundamentalizmushoz.

Feltűnő az is, hogy Ferenc tézisei is kifejezetten a migráns mint egyén szempontjaira helyezik a fő hangsúlyt, miközben feltűnően hiányoznak ezekből az érvelésekből a nagyobb közösségek, az európai nemzetek szempontjai, a nemzeti értékek, érdekek figyelembevétele, a nemzetekkel kapcsolatos »tolerancia«, »szolidaritás” és »humanizmus«. Úgy tűnik, hogy a migráns emberi jogai a legfontosabbak, és a történelmi, keresztény nemzetek jogai pedig lényegtelenek, érdektelenek és »tradicionalisták«.

Szeretném itt finoman megjegyezni: a keresztény egyház megújítása nem a nemzetek megszüntetése által lehetséges, s nem neoliberalizmussal és politikai korrektséggel. Az egyház megújítása az élet és a keresztény társadalmi közösségek, nemzetek valós problémáihoz igazodó megközelítéssel lehetséges.

Egyszóval: a fentieket figyelembe véve ne csodálkozzunk, ha a szabadkőművesség Ferenc pápát dicséri. De ne örüljünk neki…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2017. május 19. 13:30
"s a szabadkőművesek által is hangoztatott szolidaritás és humánum fontosságát emeli ki," Azért, mert a szabadkőművesek is ezt hangoztatják, a katolikus egyház feje, Krisztus földi helytartója nem hangoztathatja? Nem ezt tanítja neked, - is - Jézus? Jó hogy már nem szabadkőművességgel vádolod a pápát?! Milyen dolog már ez, így nekimenni, burkoltan megvádolni? Eszednél vagy Tamás?
2017. május 12. 16:45
Ez a hörcsögképű rinyál itt a szabadkőműsségről, meg a (z egyébként tényleg lüke vagy gazember) pápáról, holott nálánál szabadabb kőművest keresve sem lehetne találni. Egész nap a politikának falaz, a bérét pedig a többi MVM-ösztöndíjassal együtt a köz fizeti. Azért piszok nagy mázlija van szeretett hörcsögképű barátunknak, hogy kis hazánk tényleg egy KÖVETKEZMÉNYEK NÉLKÜLI ORSZÁG, hogy a szóban forgó, gyűjtési szakaszban, gyarapodói üzemmódban lévő klasszikusunkat idézzem ez esetben önmaga ellen.
Sir Galád
2017. május 12. 11:25
Tomi mi van ezzel az 500 milkóval amit tőlünk kaptok a blődségeitekre?...
Zokni
2017. május 12. 08:41
Ez az egész hazugság. Minél demokratikusabb egy államközösség, annál kevesebb értelme van a szabadkőművességnek. De nem is! Már a kapitalizmus elterjedésével sincs létjogosultsága (egyébként sosem volt...) egy ilyen, az érdek-különbségek "ellenére" szerveződő titkos hatalmi szövetségnek. Aki ilyet szervez, az idióta. Olyan, mint a titkos lovagrendek tagjai, meg a "szent korona" hívők, és a királyságról álmodók. Aki meg erre hivatkozik, mintha speciális módon zsidózna. Má' megint...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!