Washingtonba menne Orbán

2017. április 01. 17:27

Az egész CEU-ügy arra kellhet az Orbán-kabinetnek, hogy kierőszakolja az érdemi kapcsolatfelvételt a Trump-adminisztrációval, esetleg magával Donald Trumppal.

2017. április 01. 17:27
Kabai Domokos Lajos
Bekiáltás

„Itt és most csupán Orbán Viktor és csapata, valamint a washingtoni adminisztráció kapcsolatának viszonyában nézném az eseményeket. Erre fókuszálva az derül ki: a budapesti nagykövetségen keresztül már szerdán aggodalmaskodva reagált a magyar lépésre a washingtoni kormány. Csütörtökön Ben Cardin, az amerikai szenátus külügyi bizottságának rangidős tagja adott ki közleményt, amelyben szintén óvatoskodva mutatott rá, hogy a budapesti amerikai egyetemet érintő, tervezett intézkedést át kellene még gondolni. Pénteken az amerikai külügyi kormányzat szóvivője, Mark C. Toner eresztett meg egy ejnye-bejnyét. Viszont igy jött el végre az idő, hogy a magyar szóvivő, az egyébként CEU-diplomás Kovács Zoltán is bejelenthesse: »Magyarország kormánya készen áll arra, hogy tárgyalásokat folytasson az Egyesült Államok kormányával Soros György Magyarországon működő egyeteméről.«

Persze, meglehetősen kicsinyes dolog egy kormányközleményben a nyilvánvalóan célzatos Sorosozás, amit az jelez, hogy a magyar fél reagálásában az egyetemet csak az itt olvasható módon említik, hivatalos nevén egyszer sem. De leghamarabb alighanem efölött térnek napirendre az érintettek. Mindenesetre a feltűnően visszafogott hangvételű üzenetek ismeretében talán megkockáztathatjuk: az egész CEU-ügy arra kellhet az Orbán-kabinetnek, hogy kierőszakolja az érdemi kapcsolatfelvételt a Trump-adminisztrációval, esetleg magával Donald Trumppal, az Amerikai Egyesült Államok elnökével is. Mert ez mindmáig várat magára annak ellenére, hogy a magyar kormányfő nagy reményeket fűzött a washingtoni hatalomváltáshoz. De sem az elnöki beiktatásra nem hívták meg, sem más formában nem adták Orbán Viktor tudomására, hogy a jövőben különleges elbánásra számíthat annak ellentételezéseként, hogy a választási kampány időszakában egyetlen Európai Uniós vezetőként állt ki Trump mellett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Korrupt Kornél
2017. április 02. 10:35
Lajos, csak egy kérdés: Neked is volt újságíróiskolád! Akreditált volt? Mert ugye, ha nem, akkor csak egy darab fecnit adtál a sok pénzért nálad tanulóknak. Ha viszont az akreditációja megvolt érvényes okj-s bizonyítványt adtál. Nos?
áfonya
2017. április 02. 09:27
Rotyog a víz a CEU-fazékban, fő a feje az intézmény korifeusainak. Péntek késő estére ugyanis kiderült, hogy a Közép-Európai Egyetem (CEU) közleménye tévesen hivatkozott az Oktatási Hivatal állásfoglalására, miszerint a törvényeknek megfelelően működik. A módosított közleményükben ugyanis azt közölték, hogy az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központja által tett megállapítások a CEU által még korábban az Oktatási Hivatalhoz benyújtott, 17 CEU-s képzés engedélyezési ügyére vonatkoznak. Aranyos, nem?
kálmi
2017. április 02. 09:05
Ezt a beteg csavaros lelkivilágot amivel a libsik rendelkeznek csak örökölni, tanulni nem lehet. Agyafúrtan kitalálta ez a fószer, hogy így akar OV Washingtonba menni. Valami olyan ármányos pocsék gondolkodásra vall ez az eszmefuttatás, hogy az embernek feláll a szőr a hátán tőle. Ezeknek az embereknek egy nyílt őszinte épkézláb gondolatuk nincs csak cselszövős, hátulról mellbe? Undorító na!
zolizolizoltan
2017. április 02. 08:31
Is-is. Mindkettő cél lehet. Egyrészt a magyar közvéleményben nagy többségében utált személy Soros György, ezért ideális ellenfél. Másrészt tényleg lehetséges, hogy Orbán így akar találkozni Trumppal. A külügyet Trumpnak még nem sikerült teljesen irányítása alá vonni, ezért várjunk azzal, hogy micsoda az amerikai kormány véleménye. Lehet ez a külügy autoriter véleménye is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!