Köszönöm, de Orbánnal sem árulnék egy gyékényen

2017. április 15. 10:02

Akik politikai terméket csináltak a polgári Magyarországból, azok akarják megmondani a polgári értelmiségnek, hogy kivel akarjon egy gyékényen árulni?

2017. április 15. 10:02
Bakó Beáta
Mandiner

Gajdics Ottó stílusához hű mézesmázos, alákérdezős húsvéti interjú jelent meg Orbán Viktorral a Magyar Időkben. Az egyetlen kérdés, ami minimális szintű magyarázkodásra bírja a miniszterelnököt, a CEU ellehetetlenítésével kapcsolatos: még Gajdics sem bírja nem felvetni, hogy ez a húzás a jobboldali értelmiségnél is kiverte a biztosítékot.

Orbán válaszul szolidan fenyegetve utal a parlament előtt fekvő civiltörvény-módosításra, és szépen helyreteszi az úgynevezett polgári értelmiséget, virágnyelven azt üzenve, hogy tessék szépen visszafáradni a lövészárkokba. Ezt mondja egész pontosan: „Nem hiszem, hogy a polgári értelmiség szívesen árulna egy gyékényen azokkal, akikről a hamarosan elfogadandó törvény eredményeképpen világosan kiderül: külföldi pénzen, külföldi érdekeket szolgálva, külföldi megbízásból végzik a tevékenységüket.”

Nem hinném, hogy a valódi polgári értelmiség mindezek után szívesen árulna egy gyékényen Orbán Viktorral és a fideszes establishmenttel, amelynek „a hatalom felfalta a lelkét”. 

Orbán például az önkritika leghalványabb jele nélkül vonatkoztatja Soros Györgyre az alábbiakat:

„Számos civilnek álcázott lobbiszervezetet fizet, hogy érvényesítsék az érdekeit. Valóságos hálózatot tart fenn, saját szószólókkal, saját médiával, sok száz emberrel, saját egyetemmel. Nyomás alatt akarja tartani azt a Magyarországot, amely még egy Soros Györgytől is elvárja, hogy betartsa a törvé­nyeit.” 

Belegondolt vajon Orbán Viktor, hogy néhány szót kicserélve az elhangzottak az ő rendszerére is tökéletesen ráillenek? Ezen szónoklat elmondása közepette vajon felsejlett neki legalább egy pillanatra a CÖF nevű civilnek álcázott lobbiszervezett, a haverjai által felvásárolt médiapiac, vagy épp a Nemzeti Közszolgálati Egyetem? Vagy az, hogy Magyarország tőle, Orbán Viktortól is elvárná, hogy betartsa a saját alkotmányát?

Ők, akik politikai terméket csináltak a polgári Magyarországból, ők akarják most megmondani a polgári értelmiségnek, hogy kivel akarjon egy gyékényen árulni? 

Az egy dolog, hogy nem akarok egy platformon állni Soros Györggyel, de van valaki, akivel ugyanúgy nem: Orbán Viktorral.

Ezzel pedig így van valószínűleg az a valódi polgári értelmiség is, akiket nem vásárolt fel (vagy nem félemlített meg) a fideszes gőzhenger. 

A polgári értelmiség bizony nem fog egy gyékényen árulni azokkal, akik alkottak egy nemzetinek nevezett Alaptörvényt, de úgy érzik, hogy rájuk az nem vonatkozik. Azokkal, akik szinte hetente alkotnak személyre szabottan általánosnak nevezett jogszabályokat aktuális haverok vagy épp kipécézett ellenségek kedvéért. Azokkal, akik gátlástalanul öntik a propagandát a felvásárolt médiába. Azokkal, akik kampánycélból kinyírnának egy egyetemet, és akik kétbites lebutított torzításokkal és hazugságokkal etetik a népet, aztán meglepődnek, hogy a polgári értelmiség gyomra ezt nem veszi be.

A Fidesz már réges-régóta folyamatosan veszíti el a nem tőlük függő jobboldali, polgári értelmiség támogatását, és a lex CEU-val valószínűleg az utolsókat is sikerült elűznie. Marad nekik a plebs és a kényelmesen alákérdező „udvari értelmiség. Velük aztán kellemesen elbeszélgethet a pénzünkből eltartott lakájmédiában és üzengethet a „polgári értelmiségnek, hogy hol a helye és mit kell gondolni. Üzenet a „plebejus miniszterelnöknek: köszönjük szépen, de nem vagyunk erre vevők. 

Összesen 288 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Korrupt Kornél
2017. április 16. 11:30
beububus, miből gondolod, hogy Örbán gyékényre menne veled? Ne legyél beképzelt.
hakos
2017. április 16. 10:42
Hogy ki a "valódi" polgári értelmiség, azt természetesen nem Bakó Beácska tiszte eldönteni....
pol-beat menyecske
2017. április 16. 10:16
Fideszes politikai hullamosdató kommentelő társaimnak üzenem: Aki Orbánnak letérdel, az ésszel már nem érvel?
zsoka1951
2017. április 16. 09:54
Valahogy megleszünk maga nélkül!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!