A liberális erkölcs hiányzó pillérei

2017. március 17. 15:03

A konzervatívok az új nyugati közhiedelemmel ellentétben nem szűkebb, hanem pont sokkal szélesebb erkölcsi platformon állnak, mint liberális felebarátaik.

2017. március 17. 15:03
Szabados Ádám
Divinity

„A konzervatívok az új nyugati közhiedelemmel ellentétben nem szűkebb, hanem pont sokkal szélesebb erkölcsi platformon állnak, mint liberális felebarátaik. Másodszor, éppen ezért konzervatívok könnyebben megértik a liberális aggályokat, mint fordítva. Konzervatívok értik a törődés, a méltányosság és a szabadság fontosságát, csak vannak más morális szempontjaik is, amelyek adott esetben felülírják a liberálisokkal közösen vallott értékeket. Ez fordítva nem igaz. Liberálisok számára nehezen érthető és többnyire elfogadhatatlan a konzervatív erkölcsi vízió másik három vonulata, kizárólag a sajátjukban képesek gondolkodni. (Addig legalábbis, míg Haidthoz hasonlóan nem tesznek tudatos lépéseket a konzervatívok megértése irányában.) Harmadszor, konzervatívok saját morális víziójuk kifosztása árán tudnák csak magukat belekényszeríteni a jóval szűkebb liberális moralitásba, de jó okuk van azt gondolni, hogy erre nincs semmi szükség. Nem a konzervatív erkölcs, hanem a liberális erkölcs alapja hiányos.

Ha valaki arra gondol most, hogy mi, keresztények nem vagyunk sem liberálisok, sem konzervatívok, igaza van. A bejegyzésben általánosabb társadalmi megfontolásokat ismertettem, amelyek különböznek a tanítványság útjától. Nekünk, keresztényeknek a fenti morális pillérek nem minden kulturális megnyilvánulási formája elfogadható. Keresztényként hisszük, hogy Isten tekintélye és szentsége, valamint az ő népéhez való helyes viszonyulás elengedhetetlen része és alapja az erkölcsnek. Ahogy az igazságosság és az irgalom is. Nem játsszuk ki ezeket egymással szemben, mert mindegyiknek bibliai alapja van. A Szentírás számunkra a támpont, Krisztus igazsága tesz bennünket Isten előtt elfogadhatóvá, és a Szentlélek adja az erőt ahhoz, hogy arra tudjunk törekedni, ami Istennek kedves. Nem vagyunk a szó szoros értelmében sem liberálisok, sem konzervatívok. Jézus követői vagyunk. Erkölcsi alapállásunkat azonban biztosan nem lehet leszűkíteni a liberális vízióra. Aki a törődés, igazságosság és szabadság helyeslésére, valamint a bántás, méltánytalanság és elnyomás elítélésére redukálja az erkölcsöt, az garantáltan félre fogja érteni a kereszténységet. Jézus miatt fontos ugyanis nekünk a tekintély, a hűség és a szentség dimenziója is, amelyek tartalmát és viszonyítási pontjait ő, az Úr definiálja számunkra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2017. március 20. 07:56
A liberális erkölcs hiányzó pillérei" Ami nincs, annak nem kell pillér!
Zokni
2017. március 18. 08:29
A cím alapján nyilvánvaló volt: megint vallásról van szó. Ja! Keresztény vallásról. Vagy keresztyén vallásról. Nem kívánt törlendő az erkölcs jegyében? Általában jegyzem meg, hogy az az erkölcs, mely elsősorban meggyőződésre, tapasztalatra alapoz, az többnyire biztosabb, megbízhatóbb, mint az, amelynek van egy "hiten" nyugvó pillére is. De elárulom, nincs semmi baj: az a "hitbeli" támaszték is a praktikumból eredeztethető.
ottapont
2017. március 17. 22:18
Szerzőt erősíti meg Jonathain Haidt kutatásának eredménye. "De ahogy az emberek egyre konzervatívabbak, az értékek növekednek. Azt mondhatjuk, hogy a liberálisok erkölcsi rendje két-csatornás vagy két-pillérű. A konzervatívok erkölcsi rendje inkább öt-pillérű vagy öt-csatornás." "A liberálisok és konzervatívok erkölcsi gyökereiről" https://www.ted.com/talks/jonathan_haidt_on_the_moral_mind?language=hu Itt nyomtatásban: https://www.ted.com/talks/jonathan_haidt_on_the_moral_mind/transcript?language=hu
Gyéressy Károly
2017. március 17. 20:53
A balliberális sötétség mérhetetlen, ezt ismét bebizonyítta pár hozzászólás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!