Az olimpia és a Holdra szállás

2017. március 13. 12:29

Persze, nagyon drága volt a Hold-program. Rengeteg kórházat lehetett volna építeni az árából.

2017. március 13. 12:29
Molnár-Bánffy Kata
Képmás

„Persze, nagyon drága volt a Hold-program. Rengeteg kórházat lehetett volna építeni az árából. Az eredménye azonban korántsem az, hogy egy ember tett néhány lépést a Holdon, és aztán a városi legenda szerint a televízión keresztül viccesen beszólt a szomszédjának.

Ha egy közösségnek víziója van valamiről, ami meghaladja a hétköznapokat, ami kívül van a komfortzónánkon, ami segít célra tartani, abból számos módon profitál. Az amerikaiak »I have a dream« mentalitásával a Hold-program tökéletesen összecsengett. Mertek nagyot álmodni. És szeretnek is amerikainak lenni. Mi meg – legyünk aláírásokat gyűjtő heves fiatalok vagy 12 év kormányzásban tapasztalatot gyűjtött, régebben heves fiatalok – nem hisszük el, hogy képesek vagyunk rá. Azt keressük, hogy miért nem tudjuk megcsinálni, ahelyett, hogy nekiállnánk. Vagy legalább hagynánk azokat dolgozni, akik már csinálják.

Tulajdonképpen a tavalyi foci Eb-ig azt hittem, hogy már nem tudunk, elfelejtettünk közösen örülni valaminek. De tavaly júniusban kiderült, hogy dehogyisnem. És nem olyan nagy baj, hogy éppen a sporteredmények tudják ezt a közös szívdobogást kiváltani. Soha annál nagyobb bajunk ne legyen, hogy egy magyar sportválogatott sehányadik helyezése napokon át boldoggá tesz minket.

Legyőzött minket az égi mechanikai paradoxon. Gyorsítottunk, és emiatt távolodunk is az anyahajónktól. Vegyük elő azt a jó kis magyar mérnöki logikát, és tervezzük meg a pályát okosan! De előtte legyen olyan célunk, ami felér egy Holdra szállással.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2017. március 13. 21:57
A holdprogram végeredményben két nagyhatalom versengése volt. A Szu elsőként küldött embereket föld körüli pályára, erre az USA-nak reagálnia kellett. Kennedy elnök megígérte azt az amerikaiaknak, hogy az évtized végére elérik a Holdat, amit megtettek talán 1969-ben, bizonyítva azt, hogy nincsenek hátrányban. Nem egy nemzet álmáról volt szó, hanem a biztonságérzetéről, ami azért nagy különbség....
Arma Gedeon
2017. március 13. 17:32
És mi haszna lett az emberiségnek a holdraszállásból? Azóta se jártunk ott, vajon miért? Mert nincs ott semmi érdekes... Megérte a pénzt???
gwrf
2017. március 13. 17:24
az olimpia mint a magyar holdprogram. A szerző metszően okos.
Sir Galád
2017. március 13. 17:01
Majd ha nem a lopásról szól, lesz olimpia is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!