A második nekifutás

2017. március 14. 07:27

A rossz álmok ellenszere: fel kell belőlük ébredni. Áder Jánosnak most szabad a pálya.

2017. március 14. 07:27
Körmendy Zsuzsanna
Magyar Nemzet

„Sokan mulatságosnak tartják Kósa Lajos frakcióvezető tegnapelőtti megjegyzését, miszerint »Áder János képes arra, hogy fontos alkotmányossági kérdésekben ne a Fidesz álláspontját érvényesítse, hanem azt, amit az alkotmány és a demokrácia elvei előírnak«. De ez a megjegyzés nem freudi elszólás, annál szomorúbb dolgokra utal. Arra, hogy így rögzültek a dolgok: van a »Fidesz-álláspont«, és vannak »az alkotmány és a demokrácia elvei«. Külön. És választani lehet. Áder pediglen jól döntött »fontos alkotmányossági kérdésekben«, mert ha köztársasági elnök, akkor neki az alkotmányt és a demokrácia alapelveit kell választania. Csakhogy itt marad egy rút kérdés: ha Áder János történetesen nem köztársasági elnök, hanem csak simán fideszes országgyűlési képviselő, akkor – ne feledjük, fontos alkotmányossági kérdésekről van szó – megmaradhat a csupasz Fidesz-álláspontnál? Elég lehangoló üzenet ez egy demokráciában. Ugyanis az alaptörvény 9. cikkének első bekezdése a köztársasági elnök legfőbb feladatának tartja, hogy »őrködik az államszervezet demokratikus működése felett«. Áder Jánosnak ezen a téren a következő öt évben az őrszolgálattól még aludni sem lesz ideje. De van idehaza egy másik lepusztult terület, amely éppen neki való: a környezetvédelem és a megújuló energiák ügye. A köztársasági elnök egy másfél évvel ezelőtti beszédében egy visszatérő álmáról beszélt: huszonöt év múlva a még meg sem született unokája számon kéri rajta, mit tett a civilizációt fenyegető klímaváltozás negatív következményei ellen, mit tett a környezet megóvásáért.

A rossz álmok ellenszere: fel kell belőlük ébredni. Áder Jánosnak most szabad a pálya.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hunyadi Mátyás
2017. március 14. 14:12
"Áder Jánosnak ezen a téren a következő öt évben az őrszolgálattól még aludni sem lesz ideje." Mármint, ha pecázik.
BőröndÖdön
2017. március 14. 10:58
A bajszos pecás nem oszt,nem szoroz.
atila68
2017. március 14. 10:55
Köszönjük Zsuzsa! #emese
zakar zoltán béla
2017. március 14. 09:32
"MN" a napi moslék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!