Záróra előtt

2017. március 02. 07:51

A kormányfő hamarosan egyetlen itthoni és nemzetközi kérdéssel találja magát szembe: Európában akar élni vagy Európa határvidékén vegetálni?”

2017. március 02. 07:51
Friss Róbert
Népszava

„Orbán Viktor rendszere már nem fér bele Európába. Ámde, nagyon úgy néz ki, lassan véget vetnek a magyar politika kétnyelvű beszédének. Tegnap Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke bemutatta az Unió Fehér könyvét, amely tíz éves távlatban a közösség Brexit utáni jövőjével foglalkozik. A jelentés az Európai Parlament elé került, az állam- és kormányfők a jövő hét végi uniós csúcson tárgyalhatnak róla. Azután március 25-én, Rómában – a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulóján – hivatalosan is elfogadhatják azt, amit elfogadnak. Juncker ugyanis öt lehetőséget vázol fel a teljes föderális Európától a laza szabad-kereskedelmi övezetig, hivatalos javaslattá téve benne a kétsebességes Európát is. Mert, mint Juncker mondja, a tagországok vagy több eszközt, több kompetenciát adnak át az Uniónak, vagy ha nem, akkor ne várják el, hogy az majd megoldja problémáikat.

A tagállamok tehát maguk dönthetik el, milyen mély integrációt akarnak, de abban szinte biztosak lehetünk, hogy Európa hamarosan kettészakad. Brüsszel a bizonytalan amerikai politika árnyékában minden jel szerint elunta a hiábavaló hadakozást a keleti határvidékkel, amely a felzárkóztatási alapokkal bőven él, de nem hogy nem hajlandó elfogadni az európai értékeket, a menekültügyi szolidaritást, hanem tör-zúz és azon van, hogy hozzá hasonló nacionalista szélsőjobboldali erők kerüljenek hatalomra Nyugat-Európában is.

A kétpólusú Uniónak a magyar kormány sem örülhetne felhőtlenül, mert zárványként ez a nyitott ország bizonyosan életképtelen.

Miközben hétfőn Trócsányi miniszter Brüsszelben a mundért sikálgatta, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter aggódni kezdett, mert feltűnni látja a horizonton a kétsebességes Európát. A pénzügyi racionalitásban felnövekvő Varga talán a legkevésbé fertőződött meg a kormányzatot eluraló bornírtságtól. Ha az ő homlokán gyöngyözni kezd a verejték, ideje a Fidesz mamelukjainak is felemelni tekintetüket, mert politikára lefordítva ezek az izzadságnyomok azt jelzik: a kormányfő hamarosan egyetlen itthoni és nemzetközi kérdéssel találja magát szembe: Európában akar élni vagy Európa határvidékén vegetálni?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2017. március 02. 19:23
"A kormányfő hamarosan egyetlen itthoni és nemzetközi kérdéssel találja magát szembe: Európában akar élni vagy Európa határvidékén vegetálni?”" Nem azt mondta a Juncker, hogy majd az unió tagjai együtt kidolgozzák, hogy mit akarnak kezdeni az euval? Milyen érdekes, hogy te ezt egyből így értelmezed. Hogy vagy beállunk a csicska sorba, vagy meg fogjuk keserülni... Jellemző vénkomcsi mentalitás. Az, hogy mi fog Európa keretei közé férni, azt nem kizárólag Juncker, meg a brüsszeliták fogják eldönteni, van egy V4 nevű szövetség. Magyarország nincs egyedül.
Bokros Birka
2017. március 02. 14:05
Robbi drága Izrael nem Európában van, még ha annyira szeretnéd sem az bizony Ázsia és nem akarunk oda tartozni, még a Te kedvedért sem.
GyulaTamas
2017. március 02. 13:52
nem hogy nem hajlandó elfogadni az európai értékeket, a menekültügyi szolidaritást, Még mindig itt tart ez a hülye.
atila68
2017. március 02. 12:50
Vegyük át Róbert! Közép-Európa, mint határvidék.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!