Világcsoda

2017. március 15. 09:38

Nem különös, hogy a közös nemzeti emlékezetben az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc hősei között Petőfit mindig, de legjobb barátját alig látjuk, halljuk említeni?

2017. március 15. 09:38
Faggyas Sándor
Magyar Hírlap

„Nem különös, hogy a közös nemzeti emlékezetben az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc hősei között Petőfit mindig, de legjobb barátját alig látjuk, halljuk említeni? Pedig a kétszáz éve született Arany János is aktívan, lelkesen és odaadóan szolgálta a magyar nép ügyét. Nagyszalontai hivatali munkája mellett »távmunkában« szerkesztette a Nép Barátja című néplapot, júniusban elindult az első népképviseleti országgyűlés nagyszalontai követválasztásán, de őt – csalárd módon – éppúgy nem választották meg, mint barátját Szabadszálláson. A kudarc azonban nem csüggesztette el, továbbra is összefogásra, a forradalom és a haza szolgálatára és megvédésére buzdított, részben verseiben, részben a Nép Barátjába írt cikkeiben. Majd amikor 1848 őszén Arad a bánáti szerbek felkelése miatt veszélybe került, Petőfi példáját követve, Arany is nemzetőrnek állt, s a császári várparancsnokkal szemben is védték a várost. Jóval később, a Bolond Istók második énekében így emlékezett e tettére: »Tenni kevés – de halni volt esély.« A nélkülözésben és bizonytalanságban Nagyszalontán töltött téli hónapok után 1849 tavaszán a belügyminisztériumban fogalmazói állást vállalt, Debrecenbe, majd Pestre költözött. Szemere Bertalan miniszterelnök támogatásával egy másik, »becsületes, józan« néplap kiadását tervezte, június végén magával Kossuth kormányzóval is találkozott, aki több íróval együtt őt is arra kérte, segítsen felrázni a népet, hogy általános népfelkeléssel állítsák meg a hazára törő ellenséget, de gyorsan le is fújta a népfelkelést, és Pestről elmenekült a kormánnyal együtt Szegedre. Arany végigélte a szabadságharc haláltusáját, s amikor hazatért Szalontára, átmenetileg az ő bérelt lakásában húzta meg magát néhány napig a császári és a cári hadsereg elől menekülők közt Vörösmarty, Bajza József, Jókai, Vachott Sándor. Szomorú szemtanúja volt annak, ahogy Szalontán végigvonult Arad felé Görgei tábornok serege, aztán az orosz, majd az osztrák csapatok bevonulásának…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mantelman
2017. március 15. 18:20
Arany János tényleg a világ csodája. Többre jutnának a két zseni közül (Petőfi és Arany), neki lenne több követője.
polnemkor
2017. március 15. 13:52
Köszönet Faggyas Sándornak ezért a megemlékezésért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!