Variációk egy témára

2017. február 10. 08:38

A Momentum semmiben sem különbözik elődeitől, ugyanazt a sémát követi, mint a 2010 óta alakult tucatnyi ballib mozgalom. Grassrootsként reklámozza magát, az egész politikai elit ellen szerveződött, de közben kikacsint mögüle a régi SZDSZ és közösen gyűjt aláírásokat az MSZP-vel.

2017. február 10. 08:38
Lánczi Tamás
Mozgástér

„Az elmúlt hét évben tehát szakadatlanul váltották egymást az újabb és újabb balliberális tömörülések: amint kifúj az egyik, már a helyébe is lép a következő. És mind ugyanarra a kaptafára készültek. Mindegyik grassroots szervezetnek mondja magát, elitellenes, és egy társadalmi csoport vélelmezett problémájára szerveződik. Aztán rövid időn belül mindről kiderül, hogy nem grassroots szervezet, hanem egy politikai vagy gazdasági szervezet áll mögötte. Így nem is lehetnek elitellenesek, hiszen mind valamelyik sértett gazdasági-politikai erőcsoport bábjai. Az égető társadalmi problémáról, amire szerveződnek, pedig hamar bebizonyosodik, hogy csak ürügy volt számukra. Amint nyilvánossághoz jutnak ezek a ballib szerveződések, azonnal dobják a korábban felkarolt társadalmi csoportot, és már »kormányváltó« politikai erőként aposztrofálják magukat. Majtényi Lászlót például annyira a civilek jelölték, hogy Gyurcsány Ferenc saját bevallása szerint a „demokratikus ellenzéki pártok” aktívan részt vettek az egykori ombudsman jelölésében, és végül megegyezés született arról, hogy Majtényit a »civilek« jelölik, és a ballib pártok támogatják.

2017 pedig elhozta a sor legújabb tagját, a Momentum Mozgalmat. (Fontos: A MoMo nem összetévesztendő MoMa-val, Bokros Lajos formációjával!) A Momentum semmiben sem különbözik elődeitől, ugyanazt a sémát követi, mint a 2010 óta alakult tucatnyi ballib mozgalom. Grassrootsként reklámozza magát, az egész politikai elit ellen szerveződött, de közben kikacsint mögüle a régi SZDSZ és közösen gyűjt aláírásokat az MSZP-vel. A Medián előzékenyen már meg is mérte a MoMo-t. 2 százalékra. Épp úgy, ahogy Bajnai Gordon mozgalmát annak alakulása után egy héttel 14 százalékra taksálta.

Én tudom, hogy nincs új a nap alatt, de ennyire?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
turáni sólyom
2017. február 11. 16:25
Variációk egy témára? Variációk egy családra! A MOMENTUM mögött feltűnt Léderer András Családfája: Léderer nagypapa szovjet őrnagyként jött '45-ben Magyarországra, majd az Orion Gyár vezérigazgatója lett, az érdemeiért cserébe Igaz, hozott magával egy grúz nagymamát... Két gyerekük közül Léderer Sándor KISZ-titkár az I. István Gimnáziumban, majd a Népszabadság bonni tudósítója a rendszer változásig. Fia, Léderer András az SZDSZ ifjúsági tagozat elnöke,a liberális titánok vezetője, akinek a bandája elfűrészelte a Regnum Marianum templom emlékkeresztjét a Damjanics utcánál. Az alma nem gurult messzire....
pemete jakab
2017. február 11. 00:12
"de közben KIKACSINT mögüle a régi SZDSZ és közösen gyűjt aláírásokat az MSZP-vel." Hát ha azt mondom, Lánci meg a Fidesszel SZEMEZ, akkor erősen eufemisztikus voltam.
tango47
2017. február 10. 21:46
Hány érvényes szavazat kell Budapesten ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen?
Timur Link
2017. február 10. 19:07
"Én tudom, hogy nincs új a nap alatt, de ennyire?” Én viszont azt tudom, hogy több nap, mint kolbász!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!