A géneditálás okozhatja a következő hidegháborút

2017. január 04. 11:30

Mi történhet, ha az Egyesült Államok a Bush-éra őssejt-kutatás ellenességéhez hasonlóan viszonyul a radikálisan új technológiának számító géneditáláshoz?

2017. január 04. 11:30
Zoltán István
Motherboard

„Más óriási tudományos eredményekkel ellentétben a géneditáló technológia közvetlen hatása nem veszélyes. Viszont ugyanúgy megosztja az embereket, mint a nukleáris fegyverek 70 éves története.

Kifejezetten egyszerű a geopolitikai játszótér. Az egyik oldalon ott a világi beállítottságú Kína a géneditálás forradalmát vezető tudósaival, a másikon pedig a hamarosan republikánus amerikai adminisztráció, erősen konzervatív személyekkel, akik szerint az embernek pont olyannak kell maradnia, amilyennek Isten megteremtette. Ha Amerika a „természetest” választja, hamarosan jön az új konfliktus.

Új szintre emelkedik a rasszizmus és a bevándorlás kérdése. Az Egyesült Államok vajon elzárja a határait, munkapiacát, iskoláit, nem lesz többé nyitott azért, hogy ódivatú tiszta emberek maradjunk?

Új hidegháborút robbant ki a géneditálás? Ujjal fogunk mutogatni a mutánsokra, cyborgokra és a transzhumanistákra? Ezek mind sértő kifejezések lesznek?

Ha elutasítunk egy ennyire radikális tudományt, belegabalyodhatunk a gyűlölködésbe, miközben az új hidegháború felfal egy nemzedéket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik