A magyar Trump, aki nem ért célba

2017. január 23. 12:25

Valójában soha nem volt más, mint éleseszű szélhámos, a lakodalmas politika megteremtője, a neobarokk retorika utánozhatatlan képviselője.

2017. január 23. 12:25
Hont András
Hont András
hvg.hu

Pedig nem volt az. A semmiből foglalt el egy történelmi pártot, élére állt a frakciójának, majd a szervezetnek is, amelyet kiléptetett a koalícióból, de a kormánypárti többséget ez már nem érintette, hogy ezt követően személyes one man show-ra építve tartsa benn a kisgazdákat a parlamentben, ismét élére álljon frakciójuknak a kormányzásig vezetve a pártot, hogy azután ismét kiléptesse a koalícióból, de a kormánypárti többséget ismét nem érintve… és innen már nem tudta megismételni. Politikai pályafutása ilyen tömören összefoglalható, pedig valószínűleg évtizedekig várt a lehetőségre. (…)

Ám vesztét nem a Fidesz okozta, hanem saját jelleme. A nárcizmus – szintén szükségszerűen – kontrollvesztéssel jár. A legelemibb óvatosságot is kikapcsolja, támadhatóvá és nevetségessé tesz. Így a Fidesznek, amelynek eredetileg nem állt szándékában leszámolni Torgyánnal, nem egyszerűen azt jelentette a kisgazda elnök meggyengülése, hogy megoldhat egy kellemetlen problémát, hanem kihagyhatatlan népszerűségnövelő tényező volt a torgyántalanítás. A főhős meg a végére ott állt dicstelenül, gyengén, sokszorosan elárulva.

Innentől úgy szoktak folytatódni az életrajzi ismertetések, hogy „visszavonulása után”. Holott egyáltalán nem vonult vissza, próbálkozott a visszatéréssel számtalan politikai formáció élén, csak éppen eredménytelenül. Közszereplése szórakoztató műsorokban való föllépésre és baráti hangvételű interjúk adására szorítkozott. Ami döbbenetes. Többé már nem esett szó a pártprogrammá emelt üres demagógiáról, az agrárium eltékozolt éveiről, a korrupcióról, a nepotizmusról. A média csak egy színes, eredeti, korpulens show business sztárt látott a levitézlett politikusban. Nem tudjuk, hogy Torgyán József levont-e valamiféle releváns következtetést karrierjéből, a közvélemény formálói aligha. Véletlen egybeesés, de sokatmondó jelenség, hogy azon a hétvégén, mikor Torgyán elhunyt, kezdte meg elnöki működését Donald Trump.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2017. január 24. 00:00
"sokatmondó jelenség, hogy azon a hétvégén, mikor Torgyán elhunyt, kezdte meg elnöki működését Donald Trump." Mivel Torgyán halála és Trump beiktatása között semmi logikai kapcsolat nincs, így a jelenség sem igazán sokat mondó. Ez persze nem azt jelenti, hogy az írásnak ne lennének igaz, "telitalálatos" megállapításai.
tóth mária
2017. január 23. 16:43
Hihetetlen sz@rjankó vagy Hont, Torgyán cipője sarkáig sem érsz fel, de öntöd a hülyeségeidet!
OberEnnsinnen
2017. január 23. 16:41
Tartalmaz logikus megállapításokat. Ha nem lenne a Fidesz-fóbia Hontnál, akkor elnagyolva kettes fölé, lehetne. " kihagyhatatlan népszerűségnövelő tényező volt a torgyántalanítás." - HELYESEN: Kínossá vált, az egész hercehurca, ami végül önmagát számolta fel, nem kellett ahhoz semmiféle Fideszes furfang. KOM-MU-NI-KÁ-CIÓ, médiakezelés: ezt bukta el a dörzsöltnek látszó, valójában naiv T. J. " éleseszű szélhámos, a lakodalmas politika megteremtője": nem igaz, "a neobarokk retorika": ez közelebb áll a valósághoz
BőröndÖdön
2017. január 23. 15:31
Teljesen reális értékelés...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!