Ezeket érdemes tenned, ha a gyerekedet bántalmazzák a suliban!

2017. január 16. 12:34

Mindennemű iskolai bántalmazás – úgy, mint érzelmi, szóbeli, fizikai, internetes, vagy akár szexuális bántalmazás – megelőzése, és az ezek ellen való védekezés mind nagy fejtörést okoznak a szülőknek. A gyerekek legtöbbször kortársaiktól szenvedik el a bántalmazás különböző formáit, mely sajnos gyakran fajul fizikai sértésbe is.

2017. január 16. 12:34
Apamagazin
Apamagazin

A gyerekek legtöbbször kortársaiktól szenvedik el a bántalmazást, de ennek nem szabad teret engednünk!

Mindennemű iskolai bántalmazás, - úgy, mint érzelmi, szóbeli, fizikai, internetes, vagy akár szexuális bántalmazás -, megelőzése, és az ezek ellen való védekezés mind nagy fejtörést okoznak a szülőknek. A gyerekek legtöbbször kortársaiktól szenvedik el a bántalmazás különböző formáit, mely sajnos gyakran fajul fizikai sértésbe is. Ha sejtjük, vagy tudomásunk van arról, hogy a gyermekünk nap mint nap ilyen fenyegetésnek van kitéve ott, ahol valójában a tudást kéne magába szívnia, nem intézhetjük el annyival a dolgot, hogy hazaérve odavetjük a kölyöknek: »legközelebb üss vissza te is!«. Persze cseppet sem árt, ha a gyerekünk képes fizikailag is megóvni önmagát mindenféle behatásoktól, de elsősorban nem szabadna, hogy ilyesmi egyáltalán megtörténjen vele.

Nehéz fába vágjuk a fejszénket, ha meggondolatlanul, pusztán a féltésen felbuzdulva próbálunk meg megoldást találni, hiszen ezzel azt is elérhetjük, hogy a gyermekünknek szégyenérzete támad; vagy esetleg még tovább fokozzuk a helyzetet azzal, hogy mintegy bástyaként mögé állunk, azt kommunikálva ezzel a társainak, hogy egyedül képtelen fellépni önmaga védelmében.

(...)
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2017. február 01. 04:01
Mellesleg ez a felnőtt kortárscsoportokban is így van. Egy csöndes, visszahúzódó ember önmagában senkit sem irritál. A felnőttek is legkönnyebben olyanokkal jönnek elő, hogy valaki ronda, büdös, kövér, rosszul öltözött, cigány, kopasz stb. De aki hatalmi pozícióból kötözködik, az legkönnyebben azt támadja, akit könnyű elszigetelni a többiektől. Vagy fordítva: akit támadni akar, azt először elszigeteli. Egyenrangú csoporton belül a csöndesség senkit sem zavar. Az elszigeteltség a hatalmi játszmák része; az államok is azért csatlakoznak szövetségekhez, hogy ne szigetelődjenek el. A gyerekek esetében pedig hatalmi pozícióban leginkább egy felnőtt van, ezért a saját hatalmi szemüvegén keresztül szűri azt, hogy egy gyereket mi zavarhat a másikban. Alapvetően nem a csöndesség zavaró. Az legfeljebb annak tűnik fel, aki hatalomra tör, vagy eleve hatalommal bír.
annamanna
2017. február 01. 03:06
"Erősítd az önbizalmát, éreztesd vele, hogy különleges! A bántalmazás potenciális áldozatai általában a csendes, visszahúzódó gyerekek; azok, akiknek gond van az önértékelésével; akik otthon nem kapnak megfelelő figyelmet, esetleg szeretetet; akik negatív mintákat másolnak, például a pesszimista hozzáállást, így könnyen belehelyezkednek az áldozat szerepébe. Tehát: dicsérd a gyereket, ne csak akkor, ha valamit különösen jól csinált; adj teret a tehetsége kibontakozásának, bármilyen területen is legyen az, hogy legyen sikerélménye; éreztesd vele, hogy partner vagy a beszélgetésben, problémamegoldásban, és hogy hozzád bármikor fordulhat!" Ez közhely, de a valóságban szerintem az agresszív szülőt sokkal jobban irritálja a csöndes, jó gyerek, mint az iskolatársait. Több példát láttam erre, mint arra. Például egyedülálló anyuka, négy kislánnyal, mindet üti, de egyértelműen a legcsöndesebb gyerekkel a leggonoszabb. Vagy gondozónők a legjobban tanuló, legszebb kislányt vegzálják a leginkább stb. A gyerekek inkább a testi fogyatékosságot, kövérséget, cigányságot, büdös testszagot, pöszeséget, dadogást, egyéb eltérést pécézik ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!