Európa nem vesztett

2016. december 05. 12:10

Bécsi elemzők szerint nem kizárt, hogy a nagykoalíció, amely 2013 óta csak veszekszik egymással, bevállalja jövő tavasszal az előrehozott választást.

2016. december 05. 12:10
Techet Péter
hvg.hu

Az elmúlt egy évben főleg a sokszor habonyi módszerekkel dolgozó FPÖ miatt az alpesi ország megtapasztalhatta azon gyűlöletpolitikát és politikai polarizációt, amely Ausztriától alapvetően idegen volt a második világháború óta. Az osztrák modell sikere éppen a konszenzuskeresésben van. Az összezsugorodott nagykoalíció pártjainak és önmagában az elitnek az a feladata most, hogy ezt a konszenzust ki tudják szélesíteni. Akár az FPÖ felé is. Nem szabad elfelejteni, hogy a szélsőjobboldali FPÖ például a magyar vagy a lengyel konzervatív kormánypártokhoz képest sok tekintetben liberálisnak számít. Ellentétben Orbánnal vagy Kaczynskivel, Strache nem akar nemzeti forradalmat és a jogállamiságot se számolná fel.

Strache immáron többedik olyan választását éli át, amelyből – mindig éppen csak ugyan – üres kézzel kell hazamennie. A párt azonban már hatalmat akarna. Mind a szocdemek, mind a konzervatívok részéről van is fogadókészség arra, hogy esetleg együttműködjenek az FPÖ-vel. Ez ugyanis az egyetlen mód a párt lehűtésére. Az FPÖ bármikor kormányon volt, nyílegyenesen zuhant be az öt százalék alá. A legutóbbi kormányzati részvételükből csak a neoliberális privatizációk és a korrupciós ügyek emléke maradt meg.

Bécsi elemzők szerint nem kizárt, hogy a nagykoalíció, amely 2013 óta csak veszekszik egymással, bevállalja jövő tavasszal az előrehozott választást. Christian Kernnel a szocdemeknek eleve van egy dinamikus, ütőképes kancellárjuk, a konzervatív Néppárt pedig esetleg a jobboldali fordulatot hirdető külügyminisztert, Sebastian Kurzot teszi meg addig az elnökévé. Mind Kern, mind Kurz – külön-külön ugyan – el tudna képzelni koalíciót Strachéékkal, ha az FPÖ kicsit megszelídül.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rockpapa
2016. december 05. 21:51
Egyszerűen hányingerem van a baloldai liberális sajtótól.Mindenkit leszélsőségesez aki nem a brancsba tartozik.Hiába van valakinek 47 %százaléka egy választáson,akkor is náci és punktum.Most őrjöngenek az örömtől ,pedig egy zöldek által támogatott független jelölt nyert.De ők saját győzelmüknek tudják be.Szánalmasak.
balbako_
2016. december 05. 16:15
Az összes leégett párt összekapaszkodik, hogy hatalomban maradjon és semmi javulás ne legyen. Nem tudom ez tetszik e a választóknak? Majd eldől!
Google
2016. december 05. 15:37
A regi kommerek belulrol reformaltak a rendszeruket, az ujak belulrol fogjak a Jobbikot, FPO-t reformalni, errol beszel a Szerzo? Jo sokat haladtak elore, ha meg mindig egy helyben toporognak, avagy: nincs progresszio Jobbik nelkul!
puszika
2016. december 05. 14:58
Európa nem vesztett? Már csak az osztrák kötél lóg be Peti fiam. Hollande fél indulni,az olaszok beintettek Renzinek,a sógoroknál nagykoala készül/te magad írtad/,Merkel is necces. Mégis mi a reményed??????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!