A vesztes-vesztes játszma

2016. december 09. 09:01

Mi csak azt kívánhatjuk, hogy ne más, az RMDSZ kerüljön „királycsináló” helyzetbe, és akkor sem lesz könnyű eldönteni, hogy mi a jó. Ugyanis a tét óriási.

2016. december 09. 09:01
Markó Béla
HVG

„Mi csak azt kívánhatjuk, hogy ne más, az RMDSZ kerüljön »királycsináló« helyzetbe, és akkor sem lesz könnyű eldönteni, hogy mi a jó. Ugyanis a tét óriási. Nem csupán arról van szó, hogy a konfrontatív – mondjuk ki: Európának ebben a részében robbanásveszélyes – etnikai viszony helyett vissza kellene hozni legalább ezt a két országot, Romániát és Magyarországot a tárgyalóasztalhoz, hanem ennél is fontosabb kihívás, hogy mi magyarok csak egy nyitott, átlátható parlamenti demokráciában tudunk új jogokat elfogadtatni, illetve megvédeni azt, amit eddig alkotmányba és törvénybe foglaltunk. Egy autoritárius nemzetállamban, ahol nem a parlament hozza meg a legfontosabb döntéseket, semmi esélyünk. Kérdés, hogy a magyar szavazók látják-e ezt a tétet, érzik-e, hogy akár az egész térség szempontjából – ne szégyelljük a pátoszt! – sorsfordító lehet a választások eredménye.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balint60
2016. december 09. 10:05
A Romániában élő honfitársaink belefásultak a hosszú évek belső megosztási harcokban. A Fidesz által létrehozott pártocskák tevékenysége nem csak az RMDSZ gyengülését, hanem az ottani magyarok politika iránit érdeklődését is erodálta. Létkérdés, hogy az RMDSZ most bekerüljön a Parlamentben, mert az összes, de még mindig nem elégséges eredményt akkor lehetett elérni, amikor résztvettek a kormányzásban.
vendelin
2016. december 09. 09:31
A "nyitott, átlátható parlamenti demokrácia" eddig még azt sem tudta garantálni, hogy a gyulafehérvári egyezmény pontjai teljesüljenek. Mondjuk még csak úgy egy évszázadnyi idő volt rá. Persze a nemzetközi "jogvédő" szervezetek sem támadják csapatostul Romániát. Hiszen ez "belügy", ráadásul szerintük nem "rendszerszerű". No, majd minket. Mondjuk a növekvő antiszemitizmus miatt. Ami még az izraeli nagykövet szerint sem igaz, de kit érdekel? A lényeg a statuálás.
Maddox
2016. december 09. 09:31
26 éve nem csinálnak semmit, de most hirtelen óriási lett a tét.
Ezért regisztráltam
2016. december 09. 09:27
Kétszer tettétek ki, biztos nagyon fontos :-) http://mandiner.hu/cikk/20161208_marko_bela_a_vesztes_vesztes_jatszma
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!