Reálpolitika

2016. december 11. 12:51

A romániai magyarságot a bukaresti nacionalista hatalom pillanatnyilag a létében veszélyezteti.

2016. december 11. 12:51
Kristály Lehel
Magyar Hírlap

„A romániai magyarságot a bukaresti nacionalista hatalom pillanatnyilag a létében veszélyezteti. Vezetőit látványosan és mondvacsinált vádakkal, igazságszolgáltatásnak álcázott erőszaktétellel hurcolásszák a hatóságok. Az egykor a tisztségéről tartott népszavazáson Orbán Viktor által támogatott Traian Basescu volt államfő újabban a Tiszáig vizionálja Románia határait, és az egykor Budapesten masírozó román bakák csizmáinak csattogására emlékeztet.

Ilyenkor törvényszerűen történik meg a sérelmeken való felülemelkedés. Amikor az összefogás fontosabbá válik, mint a szembenállás, amikor az erdélyi magyar pluralizmust szükségszerűen a háttérbe szorítja az acsarkodó nagyromán sovinizmus.

Minden magyar miniszterelnöke most nem tehetett egyebet, mint közölte: a magyaroknak nincs mit ünnepelniük Erdély elcsatolásának évfordulóján, a romániai magyarokat pedig Bukarest nem mindig tiszteli, ellenben fenyegetettségben tartja. E veszélyeket felismerve pedig összefogásra és történelmi méretű szavazói aktivitásra buzdított a vasárnapi parlamenti választásokon. Mert csak akkor lesz ott a magyarság a bukaresti törvényhozásban, ha a magyar emberek elmennek szavazni, és fölhatalmazzák az összefogást létrehozó magyar politikai erőket arra, hogy képviseljék az ő érdekeiket és hallassák a hangjukat. A mostani választás tétje az erdélyi és partiumi magyarság megmaradása, hangsúlyozta Orbán Viktor.

A választóknak pedig jogos elvárása, hogy ne csak egy erős legitimációval rendelkező RMDSZ üljön a bukaresti törvényhozásban, hanem egy olyan szövetség, amely teljesíti a szavazóinak tett ígéreteit. Kelemen Hunor az elmúlt napokban azt nyilatkozta, nem veszik le napirendről az önrendelkezés kivívásának ügyét. Hát ne is vegyék.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. december 11. 22:25
A úgynevezett szociáldemokraták lennének a bukaresti nacionalista hatalom?
bölcsuhú
2016. december 11. 18:11
Most lehetősége lett volna az erdélyi magyarságnak megmutatni az erejét, ha elmennek 70-90%-nyian, akkor Bukarest némileg másképpen kellene hozzáálljon a dolgokhoz, de így, hogy kevesebben mentek mint a déli megyékben, továbbra is le lesznek....magasról!
bölcsuhú
2016. december 11. 17:28
18 órás országos átlag: 34,39% Ez a magyar szavazóknak kedvez. Hargita 40, Bihar, Szilágy, Kolozs megye 38, a többiek 33-35 közt, gyenge Szatmár, Beszterce, Máramaros, Arad, Temes (31-33).
választópolgár
2016. december 11. 16:45
Élő példa ehetne koszovó. Ott a zalbánok egyszerűen túlszaporodták a szerbeket és az ősi szerb földnek tekintett területet elszakították maguknak. A számokkal nem lehet vitatkozni mert makacs érvek. Többségbe kerültek, vitték.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!