Aleppó: az emberiség legújabbkori, felfoghatatlan botránya

2016. december 16. 08:16

Az Aszad-rendszer a félelemre épült. Nem csak ez. Már az öreg Aszadé is. Az 1982-ben Hamában levert lázadás áldozatainak számát húsz- és negyvenezer közé teszik. Aleppóban is hasonló végjáték látszik kibontakozni.

2016. december 16. 08:16
Kakuk György
HVG

„A városban évek óta egészen elképesztő körülmények között szolgálatot teljesítő Független Orvosok Szövetségének (IDA) szóvivője e sorok írójával telefonon azt közölte, hogy működésüket teljesen fel kellett függeszteniük. Orvosnak vagy az egészségügyi ellátásban dolgozóknak lenni eddig is sokkal veszélyesebb volt Aleppóban, mint fegyveres felkelőnek. A kórházak, járóbeteg-ambulanciák, traumakórházak eddig is kiemelt célpontjai voltak az Asszad-rezsimnek és az azt támogató erőknek. Kedd óta pedig halálos bűnnek számít a sebesültek vagy betegek ellátása. Egyébként pedig négy kilométer és egy huszonnégy órás tűzszünet választ el legalább százezer embert a megmeneküléstől.

A városból hektikusan és sokszor ellenőrizhetetlenül érkező hírek kivégzésekről, a felkelők vezetőinek családjai ellen indított bosszúhadjáratról és olyan emberi drámákról szólnak, amelyek szinte felfoghatatlanok. Asszonyok férjeikkel kötnek egyezséget – mielőtt a rezsim hadseregének kezére kerülnének: a férjnek meg kell ölnie feleségét, hogy az ne lehessen szexuális erőszak tárgya.

Az, hogy pontosan mi történt és történik most is Aleppóban, csak később fog teljes mélységében kiderülni, az azonban biztos, hogy a Twitteren és Facebookon terjedő üzenetek nem alaptalanok. Az Aszad-rendszer a félelemre épült. Nem csak ez. Már az öreg Aszadé is. Az 1982-ben Hamában levert lázadás áldozatainak számát húsz- és negyvenezer közé teszik. Aleppóban is hasonló végjáték látszik kibontakozni. És ezt tudják azok, akik célpontjai lehetnek a rendteremtésnek. Ebben a polgárháborúban már régen túllépett a szíriai kormány a békés rendezés lehetőségén. És ezzel együtt azon is, hogy megpróbálja megőrizni az ország területi integritását.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2016. december 17. 22:04
Csupán a jegyzőkönyv számára: Aszad természetesen soha nem volt kegyetlen diktátor és ma sem az. Szíria az egyik legnyugatiasabb, szekularizáltabb és legélhetőbb ország volt a térségben, a keresztények és minden felekezet szabadon gyakorolhatta vallását. Nagyon magas szintű ingyenes oktatás, felsőoktatás (lányok farmerben!), egészségügyi ellátás stb. Nyugatias sétálás az utcán, kiülős kávéházak stb. Egy damaszkuszi élete lényegében semmiben sem különbözött egy telaviviétől. S o h a nem voltak tömegesen bebörtönzött politikaiak, kínzókamrák etc., amit most utólag terjeszt az atlantista propaganda, csupán mert nem úgy alakultak a dogok ahogyan az Washingtonban eltervezték.
luisbathhelena
2016. december 17. 15:38
Annyira megnyugtató hogy a félelemre épülő Asszad rezsim ellenfelei meg csupa ember jogi harcos. Néhány lefajezés, eleven elégetés, öngyilkos merénylet stb. még belefér a demokráciába ugye?
u.cserkész
2016. december 17. 12:29
" Az 1982-ben Hamában levert lázadás áldozatainak számát húsz- és negyvenezer közé teszik. " És most, hogy felvirágzott az arab tavasz, hány áldozatnál tartasz a számolásban Kakukk?
quiet
2016. december 16. 16:17
" A kórházak, járóbeteg-ambulanciák, traumakórházak eddig is kiemelt célpontjai voltak az Asszad-rezsimnek és az azt támogató erőknek. Kedd óta pedig halálos bűnnek számít a sebesültek vagy betegek ellátása. Egyébként pedig négy kilométer és egy huszonnégy órás tűzszünet választ el legalább százezer embert a megmeneküléstől. " ------------------- Hazudsz, hazudsz, hazudsz. Folyékonyan hazudsz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!