Kis cég vagy multi?

2016. december 29. 11:36

Míg a Fidesz szavakban szapulja a multikat, addig a valóságban nem sajnálja tőlük a közpénzt sem, hiszen az egyedi kormánydöntések alapján kiosztott támogatások a magyar költségvetésből származnak.

2016. december 29. 11:36
Facsinay Kinga
Magyar Nemzet

„Ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok – nyilatkozta még évekkel ezelőtt Orbán Viktor. Ez a már-már klasszikussá vált mondása juthat az eszünkbe, amikor lapunk hasábjain arról olvashatunk: a kormány idén a korábbinál kétszer nagyobb, 12,2 millió forintnyi állami támogatást adott a nagyvállalatoknak és a multinacionális cégeknek egyetlen újonnan létrejövő állásért cserébe. Ez a háromszorosa annak, amennyivel a tőkésbarátnak tartott szocialisták jutalmazták egy munkahely létrehozását. Tehát míg a Fidesz szavakban szapulja a multikat, addig a valóságban nem sajnálja tőlük a közpénzt sem, hiszen az egyedi kormánydöntések alapján kiosztott támogatások a magyar költségvetésből származnak. Már csak azért is sajnálatos, hogy a kormány nem meri nyíltan vállalni a multik támogatását, mert ez önmagában nem indokolatlan: a Központi Statisztikai Hivatal szerint a külföldi irányítású vállalatok termelékenysége két és félszer akkora, mint a magyaroké. Azzal a ténnyel is nehéz vitatkozni, hogy a 18 ezer külföldi cég (a hazai vállalkozások 3,5 százaléka) hajtotta végre a beruházások több mint 40 százalékát hazánkban. Azzal tehát nincs igazán baj, ha a kabinet nagyvonalú a multikkal. De nem mindegy, hogy főleg az autóipari, összeszerelő üzemeket támogatja-e nagyobb intenzitással, vagy például a kutatás-fejlesztést. A legfrissebb adatokból az derül ki, hogy – egy-két kivételtől eltekintve – kizárólag alacsony hozzáadott értékű termelés fejlesztésére adott pénzt a kabinet.

Ma még nem tudni, ráébred-e a kormány arra, mekkora hibát követ el, ha az ország teljesítményéhez több mint 50 százalékkal hozzájáruló kkv-k lecsúszását nem akadályozza meg. Úgy tűnik, jelszavakban a jövőben sem lesz hiány: a Magyar Állandó Értekezlet decemberi ülésén meghirdették, 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve lesz. Ez akár támogatható is lehet, de kérdés, mennyiben segíti a hazai kisvállalkozások érvényesülését.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. december 30. 06:17
"Már csak azért is sajnálatos, hogy a kormány nem meri nyíltan vállalni a multik támogatását, mert ez önmagában nem indokolatlan: a Központi Statisztikai Hivatal szerint a külföldi irányítású vállalatok termelékenysége két és félszer akkora, mint a magyaroké." Akkor miért is nem fizetnek két és félszer akkora béreket? Így az állami támogatás csupán a multik külföldi tulajdonosait gazdagítja, ebből Magyarországnak, a magyaroknak több hasznuk nincsen.
Öreg
2016. december 29. 19:09
Ezek szerint nem kellenek a nagy autógyárak, majd lesz helyettük sok kis autógyár! MN. MN, hova lett az eszetek!
puszika
2016. december 29. 15:39
Kedves Facsinay! Ma Magyarországon a munkanélküliségi ráta 5/öt/% körül van! 2010-ben ez 12-13% volt!! Ne lacafacázzon!! Várom a válaszát!!!
oskar
2016. december 29. 15:06
A Fidesz nem szapulja a multikat!!! Számos multival stratégiai megállapodást ķötött. Viszont nem kedveli a spekulánsokat. Nem akarja,pl.:egy adómentes természetbeni állami juttatásbóĺ a haszon külföldre áramoljon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!