Ha megnyerjük, akkor jön az igazi gebasz – olimpia Budapesten

2016. december 23. 10:35

Csak idén költöttünk már rá 6,5 milliárdot, igazából nem is nagyon akarjuk, de a kormány igen, szóval lesz és kész.

2016. december 23. 10:35
Diószegi-Horváth Nóra
Diószegi-Horváth Nóra
Kettős Mérce

Tehát akkor vegyük újra, mink nincs, ami egy olimpiához szükséges:

  • Stabil, megbízhatóan működő olimpiai bizottságunk, stabil, megbízható vezetővel.
  • Sportlétesítményeink, amelyek képesek lennének befogadni a játékokat.
  • Közlekedési infrastruktúránk, ami megkönnyítené a helyszínek közti közlekedést (bár igaz, a 3-as metró helyett már most jobban jár az, aki gyalogol, de ez azért siralmasan kevés).
  • Garanciánk arra, hogy nem megy reá az ingünk-gatyánk erre az olimpiára, és nem dönti romba a gazdaságunkat.
  • Társadalmi támogatottsága az olimpia rendezési lehetőségének.

És mink van?

Az a mérhetetlen kormányzati gőg és akarat, ami anélkül veri át az olimpia rendezését, hogy erről egyáltalán megkérdezné az ország lakosságát (nem véletlen, hogy foggal-körömmel küzdöttek az olimpiáról szóló népszavazás ellen…). Vagy egyeztetne azokkal, akiknek az életét ez az olimpia meglehetősen megnehezítené (tanulságos volt e szempontból a II. kerületi lakossági fórum, ahol hetet-havat összehazudtak arról, hogy mennyire nem fogja a lakosság életét befolyásolni a játék). Vagy egyáltalán érdekelné őket az, hogy ezzel milyen károkat okoznak – és itt újra csak a II. kerületet lehet példaként hozni, ahol attól sem rettentek vissza, hogy a természetvédelmi terület határait kicsit megbolygassák, hogy kedvezőbb legyen számukra a terep.

Vagyis hiába szól megszámlálhatatlan érv amellett, hogy Budapest, sőt, Magyarország nincs felkészülve egy olimpia megrendezésére. Az eddigiekből ugyanis az derül ki, hogy mindez egyáltalán nem érdekli a magyar kormányt. Ha kell, átverik rajtunk ezt is, hogy saját presztízsüket növeljék, hogy még több pénzt költhessenek kontrollálatlanul, és hogy elmondhassák, ezt is megcsinálták. Igen, még akkor is, ha ezt a többség nem akarja.

Miben bízhatunk?

Először is vessük vigyázó szemünket Párizsra és Los Angelesre. Hátha ők jobb pályázatot nyújtanak be a harmadik körben, hátha alkalmasabbnak találtatnak az olimpia megrendezésére. De kicsit még bízhatunk a NOB-ban is. Mert alapvető szabály, hogy csak olyan város rendezhet olimpiát, melynek lakossága azt jelentős mértéken támogatja. És a NOB komolyan is veszi ezt a feltételt: a 2016-os játékokra pályázó Tokiónál például alacsonynak ítélték meg 2009-ben az 55 százalékos támogatottságot, a rendezés jogát elnyerő Rióban azonban már 85 százalék lelkesedett (igaz, országosan ott is alacsonyabb, mindössze 69 százalékos volt a támogatottság). De ha minden igaz, akkor valamikor a jövő év elején ők (ha már a magyar kormány ezt nem tette meg) majd megkérdeznek minket is arról, hogy akarjuk-e ezt az egész cécót. Igazán üdítő élmény, hogy van, aki kíváncsi erre az egyébként alapvető fontosságú kérdésre.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bástyaelvtárs
2016. december 26. 10:23
Olimpiát Pestre... Az kéne még.... A kórházaink, az utaink szétrohadnak, nincsenek hidak... de nem baj lesz majd sok újabb stadionunk ami majd a 2 hét használat után állnak üresen. A magyar bajnokságra heti 10 ezer ember megy ki, mi a lófasznak ide még stadion?
ThunderDan
2016. december 24. 12:27
"Ha megnyerjük, akkor jön az igazi gebasz – összellenzéki megvilágosodás Magyarországon" (Bocs, de a címről egyből ez ugrott be... kicsit csalódtam ezért a tartalmán. :D )
drkovax
2016. december 23. 19:37
Egyetlen kockázat van abban, ha megkapjuk a rendezést. Eddig kétszer kaptuk meg, s mindkettő helyett jött egy világháború ... :(
madarasi.abel
2016. december 23. 18:09
mai hír: megint leállt a 3-as metró. bár, ez már nem is igazán hír.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!