Igazából Hillary Clinton nyerte az elnökválasztást

2016. november 22. 20:50

Még mindig számolják a szavazatokat, és egyre jobban vezet. Ezt a választást minden átlagos demokratikus berendezkedésű rendszerben Hillary Clinton nyerte volna.

2016. november 22. 20:50
Zsuppán András
Válasz.hu

„Amerikában mindenki a januárban hivatalba lépő új elnök intézkedéseit és kormányának összetételét találgatja, de közben a választásnak még mindig nincs hivatalos végeredménye, a szavazatok összeszámlálása ugyanis nem fejeződött be. Elsősorban a levélben előre leadott voksok összesítése miatt húzódik el a folyamat, de máris látszik, hogy ez jelentősen megváltoztatja a szavazás végeredményét. Mértékadó források 1,3-1,7 millió közé teszik Hillary Clinton feltételezhető előnyét Donald Trumppal szemben (a legrészletesebb adatokat ez a tanulmány tartalmazza, az AP hírügynökség 1,5 millióról beszél, a New York Times csak 1,2 milliónál tart).

Mit jelent ez a jövő szempontjából? Az égadta világon semmit.

A levélszavazás ugyanis azokban az államokban volt népszerű, amelyek egyébként is Clinton bázisai voltak, mint Kalifornia, Washington vagy New York – népes, nagy, demokrata, multikulti régiók a keleti vagy a nyugati tengerparton.

Az elnököt azonban nem a szavazók választják, hanem az elektorok, az elnökválasztáson a fülkékben csak az dől el, hogy az adott államból demokrata vagy republikánus elektorokat küldenek a mindössze egyszer összeülő Elektori Kollégiumba, ahol az új elnököt majd megválasztják. Egy-két kivételtől eltekintve a győztes mindent visz elv érvényesül, vagyis egyáltalán nem számít, hogy a győzelem mértéke egy adott államban mekkora. Hillary Clinton akkor is megkapja Kalifornia 55, New York 29 és Washington állam 12 elektori szavazatát, ha még bejön másfél millió levélszavazat, meg akkor is, ha nem. Akkora változás nem várható, hogy egész államok átforduljanak, ezért januárban mindenképpen Trumpot iktatják be elnökként.

Miért érdemes mégis foglalkozni ezzel a ténnyel, ha nincs gyakorlati következménye? Azért, mert egyre többen látják Trump diadalát földindulásszerű győzelemnek, egy új világkorszak kezdetének, Amerika identitáspolitikai fordulatának. Ezek remekül hangzó elméletek, de a helyzet az, hogy ezt a választást minden átlagos demokratikus berendezkedésű rendszerben Hillary Clinton nyerte volna.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2016. november 24. 00:59
"Igazából Hillary Clinton nyerte az elnökválasztást" Igazából a fák a Föld déli féltekéjén lefelé nőnek. Szánalmas!!!
Lolka-Bolka
2016. november 23. 22:15
anyad te kis farturo buzi ............. basszad szajba a jo budos kurva anyad !!!!!
Vén Csataló
2016. november 23. 15:18
Amerika bazmeg te szerencsétlen, nem 1 állam. Amerika egy szövetségi állam. Amerikai EGYESÜLT ÁLLAMOK a neve. Rémlik? Amerikában nem egyes szavazók, hanem államok választják az elnököt, mióta világ a világ. Hogy miért? Mert az alapító atyák úgy láttáűk jónak, hogy egy nagy népességű állam ne kényszeríthesse csak úgy simán rá az akaratát a kis népességű államokra. ezért találták ki az elektori rendszert, ami valamennyire kiegyenlíti az államok különbözőségeit. Majd ha megszűnik az Egyesült Államok és lesz egy darab egységes ország a helyén mondjuk Panem néven (Az éhezők viadalából), na majd akkor lamentálhatsz a szavazatszámokon. Addig meg ki ne találd már gyökér utólag, hogy rossz az a rendszer, amit előre mindenki elfogadott megfelelőnek!
catalina9
2016. november 23. 15:16
Bástyaelvtárs [Hozzászóló kiszűrése] 2016. november 23. 13:50 @DrDukcsik Hiába vagy nyilas unoka," Bástyaelvtáer a toleráns liberális: Bástyaelvtárs [Hozzászóló kiszűrése] 2016. november 2. 14:43 "..én sosem minősítgetem a cikk szerzőjét. Tőlem te olyat még láttál h gyalázom egy szerzőnek a pedigréjét csak mert nem tetszik az amit ír. ..." hát ezt nem alkalmazza a kommentelőkre Bástyaelvtársunk, őket vadul nácizza, fasisztázza, igaz, érvelés helyett teszi ezt őkelme az utolsó amúri partizánból látványlibsivé vedlett balfasz....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!