Egy mutáns fasisztának akkor sincs igaza, ha igaza van

2016. november 20. 10:08

Ma is láthatjuk a megszállt állami intézményeket, a féktelen nacionalista propagandát és a kirekesztést, ami most nem a zsidók ellen irányul, hanem mindenki ellen, aki nem az „övék”. Interjú.

2016. november 20. 10:08
Ungváry Rudolf
168 Óra

Szerette riogatni a környezetét azzal a kedvenc mondásával, hogy ön az SZDSZ fasisztája?

Voltak, akik a fasisztát orrontották bennem, és erre szándékosan rájátszottam. Korábban is úgy láttam, hogy értelmes, művelt gyerekekről van szó, akik azonban a felvilágosodás mintájára az embert alapvetően jónak tartották, mondjuk úgy, megválthatónak. Ezt nem így gondolom, ami mindig, minden mondatomból sütött. Az ember sötét oldalának a kivetítése és naiv, idealista párttársaim froclizása volt az oka annak, hogy ironikusan én is lefasisztáztam magam.

De a fasiszta szót amúgy is túl sokat használja, a mai orbáni rendszerről be­­szélve is. Más oldalról, de ön nekem éppúgy egy túlfeszített lényeglátó, mint Eörsi István is volt. Visszautasítja?

Mentségemre szolgáljon, hogy erről a rendszerről írtam egy érvelő könyvet 2014-ben, és az érveimet azóta sem cáfolta meggyőzően senki. Nézzük meg: ma is érvényesül a vezérelv, a tekintélyelv, az erő elve, láthatjuk a teljesen megszállt állami intézményeket, az egyház és az állam sajátos összefonódását, a féktelen nacionalista propagandát és a kirekesztést, ami most nem a zsidók ellen irányul, hanem mindenki ellen, aki nem az »övék«.

Nincs faji gondolat, nincs tömegterror.

Az előbbi okán mondom, hogy a rendszer a latin fasizmusokra hajaz, nem a né­­metre. Tömegterrorra nincs szükségük, rájöttek arra, hogy a nyílt erőszak kontraproduktív, fölösleges, hiszen a teljhatalom úgyis a kezükben van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 213 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luji
2016. november 21. 09:36
Ennek idiótának fia Ungváry Krisztián.
tündérláng
2016. november 21. 01:37
„legjobb barátaim a demokratikus polgári gondolkodásból a sztálinizmusba áttévedt szülők gyerekei voltak“ Azaz az ávós mispóhesz, a Bauer, Pető típusok. „az értelmiség egy része meg tudja nyerni és félre tudja vezetni ezeket a tájékozatlan embereket, akik automatikusan visszaszavazzák a despotizmust.“ Az SZDSZ által megvezetett nép vissza is szavazta a pufajkás-ávós nomenklatúrát 2002-ben. „azokkal szemben, akik a jogok megsemmisítésére törnek, demokratikus eszközökkel semmire sem fognak menni.“ Vegytiszta ávós szöveg, ezt Péter Gábor mondta eredetileg. „Orbánban nem egy intellektus látott valamit előre, hanem egy vadállat működött“ Ezek habozás nélkül agyonvernék Orbánt egy nyirkos pincében, ha megint bejönne a szovjet hadsereg. Szigorúan a demokrácia védelmében.. „A kommunista pártállamot a jobboldal demokrata, nyugatias része nem élte túl,“ Ő maga mondta, hogy akiket a jobboldal demokrata részének nevez, azok rákosisták lettek. Nagyon jól érvényesültek a kommunista pártállamban, külker vállalati vezetők, tv-s, rádiós sztárok, könyvkiadók, jól menő ügyvédek stb lett belőlük, csemetéik futva értek földet a rendszerváltozáskor, ha nem éppen vezényelték azt.
Ellensúly
2016. november 20. 23:22
Féktelen nacionalizmus?! Abban az országban, amely nemhogy más nemzetek ellen nem agitál, de még az elnyomott nemzetrészeinek alapvető jogaiért sem áll ki?! Ennek elment a maradék esze!
Senye Péter
2016. november 20. 20:39
Érthető. Ungváry a fasiszták ellenfele. Aki az ő ellenfele az fasiszta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!