Nem beszélő szomszédok

2016. november 30. 18:33

A román–magyar viszony egyszerűen siralmas: a Ponta-kormánnyal folytatott nyilatkozatháború után teljesen elültek az intézményes kapcsolatok, közös elképzelésnek, projektnek se híre, se hamva.

2016. november 30. 18:33
Rostás Szabolcs
Krónika

„Az állampolgárság ügyében dúló viták ellenére Budapest és Pozsony ma már számos kérdésben egyetértésre jutott, és bár a kettős állampolgárság intézménye, a magyar nyelvű oktatás támogatása kapcsán továbbra sincs egyetértés, politikailag jelentősen javult a szlovák–magyar viszony. Ugyanez elmondható horvát, osztrák és ukrán viszonylatban is – bár a kelet-ukrajnai helyzet visszavetette a kétoldalú kapcsolatokat, a napokban magyar–ukrán gazdasági fórumon vázolták az előrelépés lehetőségeit.

Nos ehhez képest a román–magyar viszony egyszerűen siralmas: a Ponta-kormánnyal folytatott nyilatkozatháború után teljesen elültek az intézményes kapcsolatok, közös elképzelésnek, projektnek se híre, se hamva, mintha a két országot nem egy folyamatosan légiesülő határ, hanem legalább több ezer kilométer választaná el egymástól.

Csak remélni lehet, hogy ez az állapot a decemberi parlamenti választásokat követően megváltozik, és a majdani bukaresti kormánnyal újra lehet indítani a párbeszédet a közös ügyekről: a kisebbségi kérdésről, a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről. Fennáll viszont a veszély, hogy a román baloldal esetleges hatalomra kerülése esetén a jelenlegi semmilyen viszony tartóssá válik, márpedig ez nem szolgálná sem a szomszédságpolitika, sem az erdélyi magyarság javát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. november 30. 20:48
Mert nem viszony az, hanem iszony.
crydog
2016. november 30. 19:49
Nehéz egy olyan néppel boldogulni aki zsigerből utálja a magyarokat. Valaki egyszer itt leírta: érdekes módon azok utálnak minket legjobban a környező országok közül, akik annno Trianonnal potyára megkapták a földjeinket. Mint ezek a szőröstalpú moslékpofájú románok akik megvárták míg kiderül hogy elég lesz-e az orosz "emberanyag" ahhoz hogy lenyomják a németeket, majd beléptek a biztos nyertes oldalhoz..addig csak lapítottak mint szar a fűben. Ezekhez képest a tengeri uborka egy gerincoszlop.
mo ching
2016. november 30. 19:24
Bakker, tegnap ugyanez volt már egyszer!
3M..
2016. november 30. 18:59
Magyarország teljesen közömbös Románia iránt. Az oda vetülő figyelmünk pedig, kizárólag az ott élő magyaságnak szól. Csak a Nemzet! Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!