Új, baloldali populizmus kell!

2016. november 12. 11:49

Mozgósítani kell azokat, akik már nem hisznek abban, hogy a politika őket szolgálná. Egy olyan nyelven, és olyan problémákat érintve, amelyek a politikától elidegenedettek világával is érintkeznek.

2016. november 12. 11:49
Pap Szilárd István
Kettős Mérce

„Trump és a hozzá hasonló politikusok most úgy tüntetik fel, hogy megtalálták a koalícióépítés útját. Ez gyökeresen más, mint a második világháború utáni konzervatív jobboldal szavazói bázisa. A  baloldalnak is arra lenne szüksége, hogy újra felfedezze a társadalom rétegeit, és azokkal együtt, azok által csináljon politikát.

Ha csak a hazai társadalmat nézzük, itt vannak a multinacionális összeszerelő műhelyek dolgozói, a magyar (egyre inkább fideszes) tőkések által működtetett szolgáltatói szektor alkalmazottai, itt vannak az egykori ipari övezetek leépítése után maradt munkanélküliek, a közalkalmazottak, és szegények millió, fehér és roma magyarok egyaránt. Nekik kellene bármilyen értelmes baloldali politika kiindulópontjainak és érkezési pontjainak lenniük. És persze ott vannak a fiatalok, a multinacionális cégek városi, fehérgalléros alkalmazottai, ők sem föltétlenül a konzervatív politika keresleti oldalához tartoznak.

Hogy ebből hogyan lehet koherens politikai programot és közösséget csinálni, vagy egyáltalán lehet-e, na, az a kérdés. Ehhez döntéseket kell hozni, választani kell csoportok között és üzenetek között, feltehetően le kell mondani a gazdasági vagy politikai hatalmak kényelmes támogatásáról, és az elnyomás egyéni problémává lúgozásáról. Gondolkozni kell, merni és akarni. Mozgósítani kell azokat, akik már nem hisznek abban, hogy a politika őket szolgálná. Egy olyan nyelven, és olyan problémákat érintve, amelyek a politikától elidegenedettek világával is érintkeznek.

Vagyis egy baloldali populizmus kell. Ennek képessége az euro-amerikai mérsékelt baloldalból, úgy látszik, kiveszett. Az újbaloldalinak nevezett csoportok, mint a spanyol Podemos vagy a lengyel Razem, ilyesmivel kísérleteznek, ahogyan Jeremy Corbyn és Bernie Sanders is. Kísérleteik azonban eddig nem meggyőzőek. Vagy nem képesek elszakadni a régi módszerektől (Corbyn), vagy a városi középosztálytól (Razem) vagy főként csak a fiatalok és dolgozók részeit tudják lelkesíteni, a kisebbségek nélkül (Sanders). Mindenesetre ők legalább próbálkoznak válaszolni a kérdésre.

Amely a szó legszorosabb értelmében LÉTKÉRDÉS a baloldali politika számára.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2016. november 13. 17:24
"Gondolkozni kell, merni és akarni." Több pénzt az egyetemeknek, több pénzt az oktatóknak! A mostaniból nem lehet eléggé akarni és merni. Ennyiből nem tudnak az agyament hülyeségeik mellett tüntető diákokat "toborozni".
brekker
2016. november 13. 17:18
http://lovasistvan.hu/2016/11/12/a-clinton-barat-soros-szervez-trump-ellenes-tunteteseket-russia-today/ Don Cherry, a legendás kanadai hokis twitter-üzenetéről tudósít a jéghoki szakportál. A nézetei kimondásától soha vissza nem riadó Cherry Trump győzelme után twitter-üzenetében figyelmeztette a Kanadába tülekedni akaró „balliberális amerikiaakat”, hogy ne jöjjenek Kanadába, mert az ország már „így is tele csordultig van balos kreténekkel”.
Szvidrigajlov
2016. november 13. 16:22
Én már elég öreg vagyok ahhoz, hogy ismerjem a baloldali populizmust: "a krumplileves legyen krumplileves" "aki nincs ellenünk, az velünk van" "vannak még hibák, de..." "emberarcú szocializmus" "történelmileg így alakult ki" "a lószart, mama" "mi az hogy! nagyon is" "nem lesz gázáremelés" "útelágazágazódázásódásighoz érkeztünk"
Dénia
2016. november 13. 06:41
Mi lenne például, ha a magyarországi baloldal visszatérne a vállalható alapértékekhez, és elkezdené megszervezni a valódi munkavállalói szakszervezeteket? Például.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!