Mekkora hangsúlyt kap a Tiffán Borászatban a Villányi Franc? Lehetnek mellette hasonlóan fontos fajták?
Természetesen kiemelten kezeljük, de ne feledjük el azt sem, hogy van egy portugieserünk, amely szintén Villány hagyományos fajtája. Mindezek mellett egyébként remélem, hogy a francon kívül hangsúlyt kapnak a jövőben a cabernet és merlot alapú házasítások is. Természetes, hogy a külföld felé a franc-nal lehet nagyon dobni, de az egy remek dolog, hogy van a borvidéknek egyfajta kettőssége: ott a portugieser, vagy a kadarka, amelyből könnyebb, de szép, kedves bor készíthető, és ott vannak a cabernet-k, amelyek a borvidék adottságaiból kifolyólag hihetetlen minőséget tudnak adni.
A borvidékek fajtaválasztéka az évszázadok során változik, nem csak Magyarországon, hanem mindenhol a világban. A filoxéra előtt rengeteg ősi, magyar fajtát termesztettek a borvidékeken, ezt követően alakult át Magyarország fajtaválasztéka. A rendszerváltás után pedig megindult a kísérletezgetések kora… A magyar borfogyasztó szeret fajtákat kóstolni, mi sem tehetjük meg, hogy legyen egy portugieserünk és egy francunk, mert a magyar fogyasztó inkább a fajtát szeret inni – holott tudjuk, hogy a dűlők nagy változatosságot adnának kevesebb fajta esetében is.