Castro Góliát akart lenni, de Dávid maradt

2016. november 27. 21:33

Castro egy páncélozott Mercedesben szállított engem a repülőtérre. Amikor észrevette, hogy a cipőmet a padlón fekvő gépfegyveren pihentetem, lehajolt a fegyverért és az ölébe vette. Néha rácsapott egyet, miközben a cső a hasamra mutatott.

2016. november 27. 21:33
Hans-Olaf Henkel
Frankfurter Allgemeine Zeitung

„Amikor 1998-ban egy német gazdasági delegáció élén először találkoztam Fidel Castróval, egy német gyártmányú távcsövet vittem neki ajándékba. Szemei elé emelte, de úgy, hogy a rossz oldalába nézzen bele – így már egészen távolról tudott minket figyelni egy darabig. Láthatóan örömét lelte abban, hogy ilyen módon távolságot tud tartani vendégeitől. Fidel Castro híres is volt arról, hogy mindig megtartotta a távolságot – legyen szó életveszélyes fenyegetésekről, politikai ellenfeleiről, saját népéről vagy éppen a valóságról.

Mint ahogy generációmból sokan, a hatvanas évek elején én is külföldi példaképeket kerestem magamnak. Otthon senkit nem találtunk. XXIII. János pápa jó benyomást tett ránk a reformokhoz való bátor hozzáállásával és gyengédségével; John F. Kennedy amerikai elnök hajthatatlanságával és elegáns feleségével; Fidel Castro pedig azért, mert egy kis, félelmet nem ismerő csoport élén elhajtott a szigetéről egy korrupt diktátort. Amikor aztán 1961-ben példaképeink úgy döntöttek, egymásnak esnek, döntenünk kellett. Persze, hogy csodáltuk Dávidot, aki ellen tudott állni Góliátnak. Castro ezt a külpolitikai szerepet könnyedén és gyorsan megtalálta, és haláláig nem is mondott le róla. Számunkra Fidel Castro akkoriban az volt a külpolitikában, aminek belpolitikailag Rudi Dutschkénak kellett volna lennie tíz évvel később.

Kubában több dolog is csodálatra adott okot. Nemcsak a havannai forradalmi múzeumban, hanem szerte az országban rengeteg bizonyítékot találnak a szkeptikusok arra, micsoda hévvel álltak neki a fiatal forradalmárok az analfabetizmus felszámolásának. Kubában a mai napig magasabb az írni-olvasni tudók aránya, mint Latin-Amerika számos részén. A kubai egészségügyi rendszer hosszú ideig példaként szolgált az egész világ számára, és a mai napig a kontinens egyik legjobbjának számít. A környezetvédők az ökológiai mezőgazdálkodást emelik ki.

(...)

Egyszer egy páncélozott Mercedesben szállított engem a repülőtérre. A konvojban volt még egy ugyanilyen jármű: hol előttünk, hol mögöttünk haladt. Amikor Castro észrevette, hogy a cipőmet a padlón fekvő gépfegyveren pihentetem, lehajolt a fegyverért és az ölébe vette. Beszélgetésünk közben néha finoman ráütött a fegyver csövére, ami egyébként a hasamra mutatott. Egy későbbi látogatásomkor pfalzi rieslinget vittem neki ajándékba. Mikor delegációnk fogadásakor bemutattuk őket, már hiányzott egy palack, állítólag tönkrement. Nem tartom kizártnak, hogy nem próbált valaki rá, nem dugós-e a bor.

Ez a Dávid 1962-ben külpolitikai téren mindenképpen Góliáttá akart válni. A szovjet atomrakéták állomásoztatásával ez majdnem össze is jött neki. Ezekben a kritikus napokban Berlinben éltem. Legkésőbb akkor kezdtem el vitába szállni az idolommal, amikor az anyám táviratban felszólított, költözzek azonnal vissza Hamburgba, attól tartott ugyanis, hogy a szovjetek bemasíroznak Nyugat-Berlinbe.

Amikor szűk negyven évvel később szóba hoztam a Commandanténál az akkori válságot, kitört belőle minden düh. Úgy tűnik, soha nem tudta megbocsátani az akkori szovjet vezetőnek, Nyikita Hruscsovnak, hogy visszaszállíttatta a rakétákat. Utálta Amerikát és az elnökeit, a Szovjetuniót és annak vezetőit pedig mélyen lenézte. Még etiópiai és angolai külpolitikai kalandjaival sem sikerült neki felvennie egy másfajta szerepet a világpolitikai színpadon. Örökké Dávid maradt.

Ahogy Dávid nincs Góliát nélkül, úgy Castro is nehezen volt elképzelhető az Amerikával folytatott tartós viszály nélkül. Semmi nem hoz össze egyszerűbben embereket a közös ellenségképnél. Az amerikaiak megkönnyítették Castro dolgát az embargóval. Folyamatosan arra tudott így hivatkozni, hogy Amerika a felelős az ország minden bajáért. Nekem is be akarta magyarázni, hogy azért szenved Kuba gazdasága, mert kiesik számukra a nagy amerikai piac, a többi kereskedelmi partner pedig túlságosan messzire van tőlük. Felvilágosítottam, hogy még mindig ott van neki a világ összes többi országa, mint potenciális kereskedelmi partner. Hiábavaló volt az a próbálkozásom is, hogy elmagyarázzam neki, Kuba gazdasági gondjai a szocializmusból, nem pedig az embargóból fakadnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2016. november 28. 17:50
Castronak mindjárt első haditette 1953. július 26-án, katasztrófa volt. A saját pénzén gyűjtött és felszerelt 150 fős gerilla csapata megtámadta a kubai kormányerők ezer főt elszállásoló Moncada nevű laktanyáját. Az eredmény: a támadók felének elesése, a másik felének fogságba kerülése. Maga Castro és öccse Raul, 15 illetve 13 évnyi börtönt kaptak. Elfogott társaikból továbbiakat kivégeztek, de legalábbis megkínoztak. Fidel Castro azonban, két év letöltése után, amnesztiával szabadult. A megdöntendő Batista rendszernek ezt az irgalmasságát minden kommunista uralom alá került ember csak a legnagyobb értetlenséggel szemlélheti. A hatalmat végül is, harmadik kísérletére, csak 1959 januárjában szerezte meg. Problémáit, mint minden kommunista rendszerét, az ígérgetés és a megvalósítás között tátongó szakadék okozta. Ami nem megy, de mégis erőltetjük, az emberéletekbe szokott kerülni. Nincs ez másként Kubában sem. Kutatási eredmények mutatják, hogy a Castroisták hatalmuk megtartása érdekében 5,600 kubait végeztek ki golyó által, további 1,200 főt pedig különböző, mindenféle jogi eljárást mellőző, merényletek által. (Extrajudicial assassinations)
OberEnnsinnen
2016. november 28. 17:02
" PRESS TV „George Soros zsidó milliárdos áll a szavazatok újraszámolása mögött az USA-ban azért, hogy Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje kerüljön a Fehér Házba”, idézi az iráni televízió Mark Dankof volt texasi szenátusi jelöltet."
OberEnnsinnen
2016. november 28. 17:00
"PAUL CRAIG ROBERTS Reagan elnök volt pénzügyi államtitkára – a Washington Post által propagált szervezet őt is Kreml-propagandistaként listázta – azt írta, „A liberálisok, progresszívek és a baloldal (abban a mértékben, amennyire ez még létezik) beálltak a korrupt oligarcha mögé Trump megválasztott elnök és az amerikai nép ellen.” Majd azt írja, ha Trump netán csalódást okoz és hagyja magát lényeges mértékben befolyásolni az oligarchia által, Amerika tovább radikalizálódik. Clintonnét „az 1 % ügynökének” nevezte, majd azt írta, „Hillary a felelős Líbia és Szíria nagy részének elpusztításáért, valamint az Ukrajnában demokratikusan választott kormány megdöntéséért. Tudjuk, hogy Bill Clinton szankciói Irak ellen fél millió gyermek halálát okozta.”"
OberEnnsinnen
2016. november 28. 07:58
Castro azzal, hogy az amerikaiak ágyasaiból, qrváiból, stricijeiből egy szegény, de tisztességes kubai népet hozott létre, hibái mellett, történelmi tettet hajtott végre. Ez előtt a tisztességes ember fejet hajt. Az áldozatait pedig őszintén sajnálja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!