Melyik nő magasabbra, a szegfű, vagy az olajfa?

2016. október 19. 21:13

Szegény embert még az ág is húzza! — A népi bölcsesség nagyon igaz a baloldali ellenzék helyzetére, hiszen a pártszakadás óta középpárttá sorvadt MSZP gerillaharcot vív saját fellegváraiban Gyurcsány Ferenc DK-jával.

2016. október 19. 21:13
Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán
Mozgástér

Szegény embert még az ág is húzza! — A népi bölcsesség nagyon igaz a baloldali ellenzék helyzetére, hiszen a pártszakadás óta középpárttá sorvadt MSZP gerillaharcot vív saját fellegváraiban Gyurcsány Ferenc DK-jával. A hírek szerint szép csendben már fel is osztják egymás között a baloldali többségű választókerületeket. Ezen az MSZP veszít, a DK (2018 után minimum egy parlamenti frakciót) nyer, ám a szocialistáknak legalább »házon belül« sikerül megkapaszkodni, és kész tényeket teremteni.

A baloldali választási matekot és a 2013-as Mesterházy-Bajnai megállapodást ismerve, az MSZP-DK duó várhatóan a balliberálisok által elérhető mandátumok többségére igényt fog tartani, így a liberális pártocskáknak és új formációknak csak a maradék jutna. Teljesen érthető, ha utóbbiak nagyobb szeletet akarnak a tortából és ehhez politikai eszközöket keresnek. Az egyik ilyen régi-új eszköz (jobb híján) a népfront választási párt.

(…)

Egy választási párt persze nem ördögtől való ötlet, ám az eddigi pártok önfeladásával járna. Több a bizonytalanság és a potenciális veszteség, mint a várható haszon, és egyáltalán nem véletlen, hogy 2014-ben sem ezt az utat választották. Az MSZP és a DK saját frakcióval szeretne a 2018-ban alakuló új parlamentbe vonulni, amire egy választási párton belül nincsen lehetőség. A párttámogatás elsődleges címzettje is ez a választási párt lenne. A résztvevő pártok neve 4 évig alig forogna, így ez az eszköz a jelenlegi balliberális térfél teljes felszántását jelentené. Kíváncsian várjuk tehát, hogy vajon az Olajfa lesz-e valaha is akkora, mint most (még) a szegfű?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2016. október 20. 13:52
Mindenki tudja, hogy az összefogásnak csúfos vereség lesz a vége. Külön-külön több mandátumot szerezhetne az MSZP és a DK is. Mégis miért forszírozzák? Nem értem, különösen amiatt nem értem, hogy a DK külön is bejuthatna a parlamentbe. Az MSZP irracionális viselkedésén töprengek.Azt a magyarázatot találtam, hogy az MSZP mintegy tízezer fős neoliberális tagságának a túlélését szolgálhatja az összefogás. Mert ha baloldali fordulatot venne az MSZP, akkor a párttagság repülne.Ezért hát az MSZP neoliberálisai kapaszkodnak a helyükbe.Nem mondanak le a kevéske Soros pénzről sem, mert a munkaerő piacon csak közmunkásoknak jók. SZ.r ügy.
blondiner
2016. október 20. 08:41
hihetetlen, hogy vannak olyan emberek, akik nem képesek elfogadni azt, hogy vége. A hasonló mentalitás vezet szerelmi gyilkosságokhoz
balbako_
2016. október 20. 05:50
A választásokra összeolvadnak és buknak. Kérdés Vona hogyan illeszkedik a csapatba, mert ő is nagy gőzzel építi le a pártját.
Akitlosz
2016. október 19. 22:37
Jó, de ki a szegény ember a történetben? Csak nem az Mszp?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!