Az oroszok megkezdik a kivonulást – Egy kis séta (1956. október 31.)

2016. október 30. 17:58

Apuval 9h-kor sétálni akartunk menni. Mi mindig azt hittük, hogy mifelénk van a rumli, pedig a mi házunk nem kapott egy lövést se, ott pedig átlagosan egy házra 3 lövés esett. Tovább menve mindig több volt a belövés a házakon, és a Baross utcánál már egy ház össze is volt dűlve. Anyuval a Klauzál csarnokba mentünk. Visszafelé láttuk, hogy a Jóskát még mindig verik.

2016. október 30. 17:58
Csics Gyula
A magyar forradalom 1956 – napló

„Ma reggel 7h körül ébredtem. Olvastam a »Tom Sawyer kalandjai«-ból. Góré elment már korábban sétálni. Mikor hazajött azt mondta, hogy a Pártháznál sok halott ávós van. Az ávósok nagyon kegyetlenek voltak, ezért minden ember legalább egyszer belerúgott. Ezért már soknak kint volt az agyveleje vagy a bele. Apuval 9h-kor sétálni akartunk menni. A kapuban megtudtuk, hogy a »Palace« szállóban még sok az ávós. Ebben a pillanatban egy autó jött szirénázva. Az egyik ablakból egy nemzeti színű zászló, a másikból pedig egy golyószóró állt ki. Mindenki azt mondta, hogy a »Palace« szállóba ment. Ezután elindultunk. A Guttenberg térről láttuk a Rökk Sz. u.21 sz. ház belövését. Utána kimentünk a körútra, ott volt ám csak valami!? Mi mindig azt hittük, hogy mifelénk van a rumli, pedig a mi házunk nem kapott egy lövést se, ott pedig átlagosan egy házra 3 lövés esett. Tovább menve mindig több volt a belövés a házakon, és a Baross utcánál már egy ház össze is volt dűlve. Arrafelé már sok tankot láttunk kilőve. Az egyikre rá volt írva generálozva. A hegedűtanárom lakása egy belövést kapott. A Baross utcától már a körút tele volt orosz halottakkal. A Pál utcánál nem lehetett tovább menni, mert itt már sok volt a rom és a kilőtt tank, amelyet Molotov cocteil féle módszerrel robbantottak fel. Innen még látszott a Kilián laktanya, melynek a sarka mind 3 emelet leszakadt. A Mária utcán és a Bródy S. utcán sétáltunk a stúdióhoz. A rádión egy csöpp vakolat nem volt és minden ablak kitört.

A kapu fölött egy tábla hirdette: Szabad Kossuth rádió! A stúdióból épp egy ávóst hoztak ki. Én nem láttam, de anyu azt mondta, hogy olyan sápadt volt mint a fal. Ezután a Puskin utcán át a Rákóczi útra mentünk. Itt már nemzetőrök is jártak. Mindenhová ki volt plakátolva: Mindszentyt szabadon! Ruszkik haza! Ruszkije damoj! Ezután hazajöttünk Anyuval a Klauzál csarnokba mentünk. Visszafelé láttuk, hogy a Jóskát még mindig verik. Du.: Jancsi-nál voltam. Este a rádió bemondta, hogy az orosz csapatok megkezdik a kivonulást.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik