A másik alternatíva Németországnak

2016. szeptember 07. 21:46

A német szociáldemokráciának el kell szánnia magát, hogy a szociális kérdések hangsúlyozásával nyisson a két baloldali ellenzéki párt felé.

2016. szeptember 07. 21:46
Techet Péter
Magyar Nemzet

„Vasárnap jelentőset bukott a CDU Angela Merkel politikai otthonában. Az északkeleti Mecklenburg–Elő-Pomerániában található a kancellár körzete, amit 1990 óta mindig megnyert. A vereség, amit a tartományi CDU ezúttal elszenvedett, éppen ezért leginkább Merkelnek szól. (...)

Németországban egy év múlva országos választások lesznek. A CDU még mindig vezet annyira, hogy Merkel negyedszerre is vállalhassa a kancellárjelöltséget. Egy nagykoalíciónak bizonyosan akkor is meglenne a többsége, ha az AfD megszorongatná a nagyokat. Az osztrák példa azonban éppen azt bizonyítja, hogy csak a jobboldali populizmusnak kedvez, ha a demokratikus pártok nem egymás alternatívái, hanem kizárólag a jobboldali populizmuséi akarnak lenni. A jelenlegi német politikának is jót tenne ezért, ha a merkeli úttal szemben nemcsak a dühödt tagadás, azaz az AfD, hanem egy tényleges program is felmutatható lenne.

A német szociáldemokráciának el kell szánnia magát, hogy a szociális kérdések hangsúlyozásával (elvégre e téren a CDU és az AfD között nem is olyan nagy a különbség) nyisson a két baloldali ellenzéki párt felé. Ez lehetne az a másik „alternatíva Németországnak”, amelyre minden demokráciának szüksége van. Különben jönnek azok, akik csak hangosak, dühösek és veszélyesek tudnak lenni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2016. szeptember 08. 13:55
A CDU-t jövőtlen pártnak fogják megítélni a német szocdemek 2017-ben Merkel migránspolitikája miatt. Instabil lesz a politikai helyzet emiatt és sokminden megtörténhet.
raber
2016. szeptember 08. 13:47
"szociális kérdések felé kell nyitni"" Tessék mondani, az szociális kérdés, vagy nem, hogy félelem nélkül mehetünk az utcára? Az szociális kérdés, hogy az ingyenélőkre - akik közben röhögnek rajtunk és követelőznek, perelnek - mi dolgozunk? Az szociális kérdés, hogy tucatjával születnek majd idegenszívű és idegengondolkodású gyerekek az idegen családokban, akik jó, ha olvasni megtanulnak. Ezen a szinten - félanalfabéta drogdílereket, és kisstílű bűnözőket hozni a világra- könnyű a demográfiai mutatókat javítani. Egyetértek, nagyon sürgősen foglalkozni kell a szociális kérdésekkel!!
Antigoné
2016. szeptember 08. 09:47
A magyar szociáldemokráciáért nem aggódik Lajosunk (és tollforgatói)?
Best retards
2016. szeptember 08. 09:33
Jo van Tetszhet, egy mondatban ketszer leirnbi a "jobboldali populizmus" balfa'ca'nlib szakkifejezest, azt meg bolgargyuribacsi se tudta, leleplezted oket. Nem lennek most szivesen a jobboldali populistaknak helyeben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!