Ez a hajó elment

2016. szeptember 13. 18:41

A problémák megosztják a társadalmat, de az ellenzék pártjai és mozgalmai a másik megátalkodottsága miatt nem tudják meggyőzni egymást.

2016. szeptember 13. 18:41
Marosán György
Népszabadság

„A DK is, az MSZP is a kvótanépszavazás ­bojkottjára biztat, de nem közösen, és az utóbbi »megfűszerezi« azt némi nemmel. Az Együtt, a Moma és a PM is a bojkottal ért egyet, de a nagyoktól külön kampányolnak. A liberálisok vezetője, Fodor Gábor a »vállaljuk bátran az igent« hirdeti, és vele ért egyet Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke, aki arra biztat: üzenjünk Orbánnak: Igen! Nemrég jelent meg a hálón a Helsinki Bizottság, majd a Magyar Kétfarkú Kutya Párt véleménye: adjunk le érvénytelen szavazatot. (Mellékesen, ezt a nézetet – valószínűleg elsőként – alig néhány nappal a Fidesz népszavazási kezdeményezését követően magam is kifejtettem a Hekkeljük meg című cikkemben [március 4.]) Most mégis a bojkottot támogatom, azzal a kiegészítéssel, hogy vidéken, ahol a hatalom szeme mindenkit lát, az »elmenni, de érvényteleníteni« a támogatandó alternatíva. Nem értelmes tovább növelni az amúgy is szinte fokozhatatlan zűrzavart az ellenzéki oldalon. (...)

A 2018-as választásokig 5-6 nagy horderejű téma bukkan majd elő. (Elvárható volna, hogy az ellenzék közös stábja ezeket előre feltárja – de ne legyünk telhetetlenek.) A problémák megosztják a társadalmat, de az ellenzék pártjai és mozgalmai a másik megátalkodottsága miatt nem tudják meggyőzni egymást. Mindegyik témában felhozhatók érvek az egyik vagy a másik, esetleg egy harmadik megoldás mellett. Ahogy eddig is, hónapokig lehet majd vitatkozni, hiszen minden vélemény mellett és ellen jogosan lehet érvelni. Ám a sajtón keresztül való üzengetés útján végképp nem alakítható ki a közös álláspont. Viszont gyorsan kialakítható a többség számára elfogadható megoldás szinte bármely kérdésben. Ekkor azok, akik az adott koalícióban kormányra akarnak kerülni, de most eltér a véleményük, elfogadják a közös döntést. Vagy ha megmaradnak a markáns véleménykülönbségek, akkor feldobnak egy százast, és fej vagy írás alapon döntenek. Ám amikor kijönnek a szobából, mindenki ahhoz tartja magát, amit eldöntöttek. Ha pedig az adott kérdésben elbuknak – ami lehet –, akkor sem kezdenek egymásra mutogatni, hanem levonják a tanulságot. Ez bizonyítja a kormányképességet!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Caipirinha
2016. szeptember 13. 19:34
"A problémák megosztják a társadalmat" A 90-10 arányt azért fogalmilag másként kéne hívni.
tom hagen
2016. szeptember 13. 19:30
De most azt akarom kérdezni, hogy ilyen ez a hajó cucc nem volt már egyik nap? Teljesen követhetetlen már az ellenzék és UNALMAS! Hát olyanok már, mint egy káráló vénasszony. Beakadt a tű...
Peter8811
2016. szeptember 13. 19:13
Gyurikám ti csak a szovjet hadsereggel a hátatok mögött vagytok kormányképesek. Apád,-a hülye pékinas mivel nem volt több sütnivalója- nem véletlenül hívta be őket 1944-ben meg 1956.-ban.
sersem4
2016. szeptember 13. 19:12
"Ha megmaradnak a markáns vélemény különbségek, akkor fej vagy írás alapon döntenek...." Asztakurva! Szekuláris állam? Iszlám elnyomás? Fej vagy írás? Bazmeg, ez egy baloldali értelmiséginek látszó tárgy... Ezek így döntenének milliók életéről, haláláról! Nem akarok mucsai lenni, de most mit mondjak erre? Szopkodja ki a népnemzeti parasztgecit a dákómból ez a neve miatt agyon futatott gyökér arcú baromállat is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!