Aki nemmel szavaz, Orbánt szolgálja?

2016. szeptember 22. 12:38

Mindezek bőven indokolják azt, hogy az Orbán-kritikus liberális és baloldali szavazók most nemmel szavazzanak. Ha nem tetszik az orbáni centralizáció, akkor a brüsszeli központosítást sem kellene támogatni.

2016. szeptember 22. 12:38
LetterForce
hvg.hu

Én megértem, hogy azok számára, akik erős Orbán-fóbiában szenvednek, ez a szöveg is nagyon szolgalelkűnek tűnik, hiszen ők sokkal erősebb verbális táplálékhoz vannak szokva ebben a témában. Arra kérem őket, hogy higgadjanak le, tegyék félre a gyakran egysíkú ellenzéki lapokat és szájtokat, és gondolják végig a fenti mondatokat. Miről is van szó itt? Nem kevesebbet állít itt Hack Péter, mint hogy Orbán Viktor sok területen ugyanazt csinálja belföldön, mint amiért az Uniót kritizálja (pl. a népszavazási ügyben is). Felhívja tehát a figyelmet egy komoly ellentmondásra.

Ez az ellentmondás az ellenzéki szavazóknál is jelentkezik, hiszen sokan közülük most távol maradnak egy népszavazástól, ami épp az olyan központosítás ellen szól európai szinten, amilyet ők itthon komolyan kritizálnak (lásd Klik-ellenes tüntetések, stb.). Erre lenne, aki azonnal rávágná, hogy nincs is ilyen föderalista brüsszeli törekvés. Szerintem meg az ilyen törekvések létén nem lehet vitatkozni, ezek léteznek, vitatni csak a jelenlegi súlyukat lehet.

A népszavazás esetében tehát egy olyan ügyről van szó, amiben a nem szavazat jelent ugyan egy konkrét ügyre vonatkozó (és nem általános) támogatást az Orbán-kormánynak, de egyben jelent egy közvetett kritikát is: mi itthon is szeretnénk, ha nagyobb súlyt kapna a decentralizáció és az önkormányzatiság.

Nyugodtan szavazhatnak nemmel az Orbán-kritikusok is. Sőt, ha igazán következetesek, akkor elmennek és nemmel szavaznak, majd ezek után sokkal nagyobb hitellel kérhetik számon Orbánon és csapatán a belföldi centralizációt.

A balodali és liberális pártok nem ismerték fel ezt, és ezzel hosszú időre csapdába ejtették saját magukat. Talán a szavazóik még megérthetik: ebben az ügyben nyugodtan szavazhatnak nemmel, ezzel részben Orbánt is kritizálják.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zod
2016. szeptember 22. 18:51
Mondjuk a dolog nem a centralizációról, hanem a felhatalmazásról szól mivel Brüsszel olyan kérdésben akar dönteni, amiben nincs hatásköre. A magyar Országgyűlés pedig dönthet az országon belüli centralizációról. De mindegy, ha elmennek és nemmel szavaznak, nem érdekel az indokuk.
finekom
2016. szeptember 22. 15:06
De nehéz ezt megérteni, pedig nem kell hozzá egyetem. Orbán kül- és belföldi pozíciója megerősítése miatt erőlteti a népszavazást, amúgy a parlament is meghozhatná a megfelelő törvényt, ami persze ugyanúgy nem kényszerítené az EU-t semmire, mint a népszavazás. Mindenki, fidesz, ellenzék, semlegesek egyaránt elismerik, hogy egy eredményes népszavazás nagyon megerősítené Orbán belföldi pozícióját. Azt mondja a szerző, hogy most nyugodtan szavazzon az ellenzék nemmel, ettől függetlenül 2018-ban még leválthatja. Butaság, mert egy megerősödött Orbánt 2018-ban még nehezebb lesz leváltani, ha most az ellenzék nemmel szavaz.
kjkj945
2016. szeptember 22. 14:53
Aki meg nem megy el szavazni, igennel szavaz vagy érvénytelenül az meg mérkellt szolgálja!
ördöngös pepecselés
2016. szeptember 22. 13:14
Moricz Eszter óta tudjuk hogy egy normális ellenzéki véleményének az értékelésével meg kell várni a holnapi napot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!