Évkezdés bizonytalanságokkal

2016. szeptember 01. 07:13

A kisördög azt súgja, hogy centralizálás ide vagy oda, ha eddig tankerületi központok működtek volna, akkor lehet, hogy valaki kitalálja, mégiscsak legyenek az önkormányzatoknál az oktatási intézmények.

2016. szeptember 01. 07:13
Körmendy Zsuzsanna
Magyar Nemzet

Lehetett sejteni, hogy a tanártüntetések és a kerekasztal-tárgyalások nyomán szervezeti átalakítások várhatók, a Kliket annyi jogos kifogás érte. Most létrejött a »sok kis Klik« rendszere, ami azt jelenti, hogy minden kisebb régióban lesz egy központ, ahhoz tartoznak a környező városok tankerületei. A kecskeméti központ például a saját tankerületén kívül magában foglalja Tiszakécske, Kiskunfélegyháza és Kiskunmajsa városokéit. Budapesten több kerületet összefog egy-egy központ, amelynek élén kinevezett igazgató áll, sokak szerint eltúlzott hatáskörrel. A kormány láthatóan a nagy struktúrák és a még nagyobb strukturális változtatások barátja, miközben a tanárokat strukturálatlan csoportokként kezeli. Kár, mert ez magában hordja az újabb tüntetések lehetőségét. A Klikről a kormány azt gondolta, tulajdonképpen nem volt rossz struktúra, csak egy kicsit nagyra sikerült. Pedig a Klik kifejezetten rossz struktúra volt, mert nem a gyakorlat során lett merev és bürokratikus, hanem mert túl hierarchikus lévén eleve merev és bürokratikus volt.

Magyarországon számos változtatásról az az érzésünk, hogy a félig átgondolás jegyében, afféle csiki-csuki módszerrel történik, mint a malomjátékban. A kisördög azt súgja, hogy centralizálás ide vagy oda, ha eddig tankerületi központok működtek volna, akkor lehet, hogy valaki kitalálja, mégiscsak legyenek az önkormányzatoknál az oktatási intézmények.

S egyszer majd eljön az ideje a vissza-, majd a vissza-visszaváltoztatásnak. Nem azért, mert a régi jó volt, hanem mert az új még rosszabbnak bizonyult. A formális változtatásra jó példa, hogy az eddigi szakközépiskola most már szakgimnázium lesz, ami fából vaskarika, hiszen a gimnázium lényege, hogy nem szakoktatást ad. Hogy a tetejébe megmarad a szakközépiskola kategória, csak ezentúl szakiskolának nevezik, az már a vicc határát súrolja.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. szeptember 01. 18:22
De nem találta ki maximum a Hózentráger, de ő momentán gaz Leonció és dolgoztatja skribler rabszolgáit.
Sitiveni Klein
2016. szeptember 01. 16:56
"Nem tudom, milyen tanár és hány tanár kell, ki taníthat egy tárgyat, és mit kell majd tanítania. Senki sehol sincs az órarendkészítéssel. Harminc éve vagyok a pályán, de ilyen még nem volt soha" A kollégám csak 29 éve van a pályán, szerinte minden év így indul. Kb. októberre alakulnak ki a végleges állapotok. (Tegnap egyik (volt) kolléga bejelentette, hogy átmegy egy másik iskolába, mert ott határozatlan munkaszerződést ajánlottak...stb.) Az igaz, hogy szakgimnáziumi követelmények szinte utolsó pillanatban lettek ismertek...
madarasi.abel
2016. szeptember 01. 13:09
Na jó, inkább belinkelem az egészet: http://index.hu/tudomany/2016/09/01/a_kormany_teljes_kaoszba_loki_a_szakkozepiskolakat/
madarasi.abel
2016. szeptember 01. 13:09
"a kritikusok szerint azonban az iskolarendszerű szakképzésnek nem a munkaerőpiac jelenlegi igényeit kellene megpróbálnia kielégítenie, hanem a munkavállalás képességét hosszú távon megalapozni. Ehhez képest a szakgimnáziumok új tanterve a tanulókat túlzottan orientálja, 14 évesen ráállítják őket egy olyan pályára, amiről aztán nagyon nehéz váltani – mondják."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!