Az újrakezdések kora

2016. szeptember 04. 15:17

A hosszabb élettel szemben még súlyosabb problémákat vet fel majd az öröklét. Ez lesz ám a nagy újrakezdés!

2016. szeptember 04. 15:17
Kiss Károly
Magyar Nemzet

„A szociológus Antal Z. Lászlótól hallottam, hogy a halál a 20. század botránya: előtte a vallás révén úgy tudtuk, hogy örökké fogunk élni, a 21. században pedig majd az információs technika és a genetika tesz minket újból halhatatlanná.

A születéskor várható átlagos élettartam egyre nő: aki a jövő héten születik, az egy hétvégével, aki a jövő hónapban, az egy héttel, aki jövőre, az egy negyed évvel, aki pedig a következő évtizedben, az két-három évvel fog tovább élni. Ha pedig elérünk odáig, hogy a várható életkor minden évben több mint egy évvel nő, akkor halhatatlanok lettünk. Aubrey de Grey, a halhatatlanság egyik propagálója szerint már megszületett az a kisgyerek, aki ezer évig fog élni. (...)

A hosszabb élettel szemben még súlyosabb problémákat vet fel majd az öröklét. Ez lesz ám a nagy újrakezdés! Amikor lehetővé válik, hogy elérve létezésünk biológiai határait, egy digitális adathordozón pihenjük ki életünk fáradalmait, rajta testünk dns-kódjával és agyunk-lelkünk mintázatával. Hogy aztán majd valamikor tetszés szerint újrakezdhessük. Hogyan illeszkedik be majd a társadalomba egy magát mondjuk két évtized múltán a digitális létből újból biológia lénnyé változtató egyén? És kik lesznek a társai? Bármilyen bizarrnak is tűnik, ennek is megvannak az esélyei. A Kurzweil által szingularitásnak nevezett robbanás során az ember által kifejlesztett technika lekörözi a biológiát: az információtechnika először megközelíti, majd utoléri és végül lehagyja azt, amit az evolúció 3,5 milliárd év alatt teremtett. Emberi test előállítására már ma is képesek vagyunk – klónozással, ami egyelőre sehol sem megengedett. Az emberi agy feltérképezésén, működésének »visszafejtésén« pedig olyan hatalmas tudományos erők dolgoznak, hogy a szingularitás beköszöntével – ezt a 2030-as évekre teszik – lehetővé válik majd az agy »letöltése« is – mondjuk egy usb-stickre –, és ezáltal megőrzése az öröklétnek.

Na, ez lesz a 21. század mennyországa.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. szeptember 04. 21:08
Aztán meg ennek az örök életnek akkor lenne haszna, ha egészség is járna hozzá. De ki a fene akarna 60 éves korától 1000 éves koráig 940 éven keresztül számtalan nyavalyától szenvedni? Ez nagyon durván hangzik.
Akitlosz
2016. szeptember 04. 21:05
Messze van az az örök élet. Még egy egysejtűnek sem tud a tudomány örök életet adni. S egy nagy halom jóval kisebb - az örök élethez képest kisebb - problémát, genetikai eredetű betegséget sem tud orvosolni. Szóval nem hiszem, hogy a ma élők közül bárki is ezer évig fog élni úgy, hogy tényleg él is közben. Mert mondjuk, ha a hibernálást megoldják, akkor lehet, de közben csak van az ember a fagyban és nem él, ezért nem is igen öregszik.
kjkj945
2016. szeptember 04. 16:22
Matuzsálem érte meg a legmagasabb életkort, 969 évet. A szemléletesség kedvéért álljon itt az ősatyák életkora az Ádám vagy világ éra szerint a három szövegváltozat alapján. Ádám 1-930 1-930 1-930
mokány
2016. szeptember 04. 16:12
SCIFI-nek nagyon jó. Köszönöm. Egy élmény volt elképzelni. De vissza a való világhoz: -Sajnos, mivel tudjuk, hogy az egypetéjű ikrek külön egyedek, a jövőben újjáteremtett egyed, egy másik személy lesz. -A tudat átültetése pedig még csak nem is SCIFI, mert 100%-lg mese.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!