Az iszlám nyitottsága és zártsága

2016. augusztus 17. 16:50

Erre valószínűleg az Európába érkező muzulmán menekültek tömegei nem lesznek hajlandók. Inkább megmaradnak szellemi gettóikban, avagy a hírhedt “no-go” zónákban, hogy így őrizzék meg integritásukat.

2016. augusztus 17. 16:50
Sytka
Talita

„A kérdés persze az, hogy ez a bida itt Európában az újítás vagy az eretnekség jelentéstartalommal telik majd meg egy ide érkező muzulmán fejében? Vajon képes lehet az iszlám együtt élni a demokráciákkal, amelyben mi élünk? Nyitottá válik vagy még zártabb lesz, amikor egy olyan társadalomba érkezik, melyet nem ő teremtett meg saját magának, hanem – akár a kereszténység a maga kezdetén – kényszerűen át kell azt vennie? Másként fogalmazva, az iszlám csak a maga által kialakított környezetben hajlandó élni, vagy meg tudja találni a helyét olyan közegben is, amit nem ő hozott létre?

Bevallom, az utóbbival kapcsolatban meglehetősen szkeptikus vagyok. Az iszlám nem csupán egy vallás, hanem totális életforma. Aki mélyen elkötelezett a muzulmán hitében, az elkötelezettje egy teokratikus berendezkedésű társadalomformának is – a kettő együtt jár, és össze van kapcsolódva a muzulmánok fejében. Egy muszlim hívő nem önmagában létezik, hanem csak része a nagy közösségnek, saját társadalmának, aminek minden részét áthatja a vallás. Ha feladja a hitét (például  mert áttér a kereszténységre vagy szekularizálódik az európai környezetben), az nemcsak személyes döntés a saját sorsáról, hanem egyfajta társadalmi öngyilkosság is számára. Bizonyos értelemben megszűnik körülötte a világ, szerintem sokkal erőteljesebben, mint amikor egy keresztény szakad el a hitétől. Erre valószínűleg az Európába érkező muzulmán menekültek tömegei nem lesznek hajlandók. Inkább megmaradnak szellemi gettóikban, avagy a hírhedt »no-go« zónákban, hogy így őrizzék meg integritásukat. A kérdés inkább talán az, hogy ha az iszlám képes nyitottá is válni (és a történelmi tapasztalatokból tudjuk, hogy ez igaz), meg lehet-e úgy közelíteni ezeket az embereket, hogy ne érezzék azt, hogy »elveszik tőlük az iszlámot« (mert ez okozza az előbb már említett hirtelen bezárkózás reflexét), de mégis csepegtetni beléjük valamit a mi kultúránkból?

Őszintén szólva, keresztényként ez igencsak reménytelennek tűnik az én szememben. A kereszténység érthető módon nem akar konkurens vallást Európában, amikor még önmaga újraépítésén se nagyon tud dolgozni és a szekularizmussal küszködik. Ráadásul a keresztény küldetéstudat nehezen birkózik meg azzal, hogy »benne hagyja« a muzulmán embert saját hitében, hiszen azt a hitet tévesnek tartja, amiből Jézusnak mintegy ki kell szabadítania az iszlám követőjét. A kereszténység meggyőzni akar arról, hogy Jézus az egyedüli út – ez pedig sokkal inkább a hirtelen bezárás irányába mutat a muszlimok oldaláról nézve. Mit lehet akkor tenni? Egyszerűen zárjuk ki őket Európából és hagyjuk őket sorsukra? Vagy fogadjuk be őket valószínűsítve, hogy nem lesznek képesek integrálódni? Nekem úgy tűnik, kutyaszorítóban vagyunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2016. augusztus 24. 10:09
Te egy végtelenül elfogult személy vagy. Azért, mert a keresztes hadak el akarták foglalni vagy ezer éve a Szentföldet, MA jogos a muszlimok terjeszkedése? A történelem lezárt fejezet, azon nem tudunk változtatni. A mát tudjuk és kell is befolyásolnunk. Ennek egyik célja kell hogy legyen a muszlimok MAI terjeszkedése elleni védelem. Európában nincs rájuk semmi szükség. Ha segítséget akarnak, adhatunk nekik segítséget a hazájukban, megtaníthatjuk őket dolgozni OTTHON, de betelepíteni őket hozzánk semmiféle indokkal nem szabad. Akik annyira vágyódnak a társaságukra, azok menjenek közéjük! Akik ezt nem értik, azokkal szemben ERŐSZAKOT kell alkalmazni, azaz kitelepíteni őket a muszlimok közé.
Szúnyog
2016. augusztus 24. 10:07
A kérdésre egyértelmű a válasz, kár ezen tanakodni: nyilvánvalóan nem szabad őket beengedni, erőszakkal is védekeznünk kell, s fel kell lépni mindazok ellen, szintén akár erőszakkal, akik Európa elárasztását helyeslik, segítik.
kata56
2016. augusztus 23. 01:35
Ahol megjelenik az iszlám, ott rövid időn belül megjelenki az iszlám radikalizmus, ami semmit nem tűr meg. Nem kell beengedni Európába ezeket a tömegeket és akkor mindenki élhet és éljen ott és úgy, ahogyan szeretne. Ha bejönnek, nem fognak alkalmazkodni, nem lesz párbeszéd, maguk alá fognak gyűrni bennünket. Nem azért, mert rosszak, hanem mert ilyenek. Mert kivétel nélkül minden országban ilyen társadalmat alakítanak ki. Nem viselik el a más kultúrűju, vallású embereket azokon a területeken, ahol többségbe kerülnek. Előbb utóbb kiírtják azokat, akik nem muszlimizálódnak. Ezt csak néhány fellegekben járó európai idióta illetve a fizetett soros-hadtest nem óhajtja elhinni. Itt nem lehet kísérletezni, mert csak ráfázhatunk. Maradjanak otthon. És álljanak le a gyerekgyáraik. Mert éhen fognak halni, ha nem hagyják abba. Allah ide vagy oda..
kata56
2016. augusztus 21. 10:27
Senki ne jöjjön itt azzal, hogy valamikor a kereszténység is blablablabla.. Ja, évszázadokkal ezelőtt. De itt MOST van helyzet.. Évszázadok múlva már igazán mindegy nekünk, mi lesz. De MA van szó a MI és gyerekeink életéről. Nekünk MOST kell megvédeni a saját életünket. És tök ökörség moralizáló idiótaságokat összehordani. Aki ezt nem látja, az vagy hülye, vagy fizetett figura.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!