A győzelem a fontos

2016. augusztus 06. 09:55

Álszentség szörnyülködni, közben pedig elvárni az emberi teljesítőképesség határait meghaladó csodálatos teljesítményeket. Mi világcsúcsokra szomjazunk, holott létezik áthághatatlan határ.

2016. augusztus 06. 09:55
Pajor-Gyulai László
Magyar Nemzet

„Talán éppen a tetszetős, ám inkább utópisztikus, mint valós közhelyek elvesztése miatt nem jönnek át az üzlet hatalmáról, a doppingról, a csalásról szóló kakofónián azok a hangok, amelyek arról adnak hírt, hogy a sportvilág, és egyáltalán a világ legnagyobb érdeklődését kiváltó eseményének lehetünk tanúi mától két héten keresztül. Érthető, mert első látásra tényleg szörnyű, hogy a pénz ennyire rátelepedett az olimpiára is. A televíziós jogokat birtokló amerikai NBC még az úszódöntők időpontját is megszabhatta, de a pénz a motorja a doppingnak is, hiszen egzisztenciák múlhatnak századmásodperceken, és sokan vélik úgy, hogy megéri a kockázatot – a lebukásét és az egészségkárosodásét is – a siker, a hírnév, a csúcs és a velük járó anyagi biztonság még az unokáiknak is. Egy magyar olimpiai bajnok honfitársaink átlagosan tizennégy évi fizetését zsebelheti be egy aranyéremmel, és akkor ott van még a busás életjáradék s a népszerűséggel járó mellékes lehetőségek kihasználása.

Ám amikor erről beszélünk, mi is csalunk, és magunkat csapjuk be. Álszentség szörnyülködni, közben pedig elvárni az emberi teljesítőképesség határait meghaladó csodálatos teljesítményeket. Mi világcsúcsokra szomjazunk, holott létezik áthághatatlan határ, hiszen olyan sohasem lesz, hogy egy ember mondjuk két másodperc alatt fut száz métert, vagy tíz méter magasan ugorja át a lécet, és ha nosztalgiánk támadna az amatörizmus iránt, lássuk be, az olimpia a munka után végzett edzésekkel elért eredményekkel a kutyát sem érdekelné már. A dopping persze más, az az esély egyenlőségéről szól elsősorban: a gazdag, a szerekbe sok pénzt beleölő országok behozhatatlanul elhúznának, az ellene zajló harc a nemes eszmék utolsó, ám jelentős hírmondója.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsuhú
2016. augusztus 07. 12:41
Ami meg a program anomáliákat illeti, azt a tv okozza. Pl. az az amerikai (USA) tv-társaság amely 2030-ig megvette a közvetítési jogokat és megszabhatja, hogy mit és mikor közvetítsenek. Ha moderáltabb olimpiát akarunk, akkor pont a 2024-es budapesti lehetne az első! mert sem Tokió, sem a 24-es konkurensek (Los Angeles, Párizs vagy Róma) nem lesznek/nének rá képesek!
bölcsuhú
2016. augusztus 07. 12:36
Jó lenne tudomásul venni, hogy: a dopping elleni küzdelem nem a sportolók egyedi testi felépítése, életvitele, edzés módja és étrendje ellen lett bevezetve, hanem pont az egészségük megőrzése érdekében! Minden szabad ami nem árt - alapon! Az már a sportbürokrácia (WADA, NOB, sportági szövetségek) vaskalaposainak köszönhető, hogy olyan anyagokat is tiltólistára tesznek, amelyek legfeljebb a krónikus betegeknek árthatnak. A boszprkányüldözéssel átestek a ló másik oldalára (ld az oroszok elleni hajszát), de ennek már politikai vonatkozásai is vannak a konkurenciaharcon kívül.
KannibálTatárÚr
2016. augusztus 06. 12:01
Az olimpia játék, szórakozás. Olyanok, akik játszanak , szórakoznak tizennégy évi fizetést kaphatnak. Mindenféle értékelhető, hasznos tevékenység nélkül. Akik adják a tizennégy évi fizetésnek megfelelő jutalmat, azoknak olyanoktól kell elvonni, akik teljesítményt mutatnak fel. Igazságtalan. De a mai élet nem az igazságról szól. (Sokan vannak, akik még kisebb teljesítményért kapnak sokkal nagyobb anyagi elismerést).
OLIMPIA- SZENNY, DROGOK, RABLÓGYILKOSOK
2016. augusztus 06. 10:54
Elkurvult az Olimpia: a versenyzés is meg a rendezés is PÉNZHAJHÁSZ FELHAJTÁS AZ EGÉSZ
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!