Új trió vezetné Európát

2016. augusztus 24. 14:43

A jelek szerint a Brexit hírére az olasz kormányfő elérkezettnek találta az időt, hogy Olaszországot az Európát vezető német-francia tengelyhez kapcsolja, mint Európa vezető erejét.

2016. augusztus 24. 14:43
Hörcher Ferenc
The British Patient

„A jelek szerint a Brexit hírére az olasz kormányfő elérkezettnek találta az időt, hogy Olaszországot az Európát vezető német-francia tengelyhez kapcsolja, mint Európa vezető erejét. A szép elképzelés azonban sok sebből vérzik: a három vezető egy hadihajón nyilatkozott Európa békés jövőjéről, egy hős kommunista aktivista emlékét koszorúzva kívánt Európa számára új fejezetet nyitni. Ja, és a szép elképzelésre hosszú árnyékot vetnek azok a hírek is, amelyek Olaszország gazdasági bedőlésének veszélyéről érkeztek nem is olyan régen.

A nyári uborkaszünet után beindult az európai nagypolitika. Matteo Renzi meghívására a két európai hatalom vezetője, a német kancellár és a francia elnök Olaszországban vette fel a munkát. Renzi jól láthatóan támadásba lendült: Olaszország szeretné átvenni a britek megüresedett trónját az egykori európai trojkában. Az itáliai kormányfő ehhez az egyébként nem szeplőtelen huszadik századi olasz múltból egy volt kommunista aktivista emlékét elevenítette fel, aki az európai gondolat egyik forrásaként emlegetett Ventotenei Kiáltvány társszerzője, az Európai Egyesült Államok elképzelésének hirdetője volt. Altiero Spinellit a fasiszták tartóztatták le, s társával a börtönszigeten alkották meg kiáltványukat a második világháború alatt. Mára egyfajta kultuszt épített a szerző és műve köré az itáliai és európai baloldal.

Renzi  erre a kultuszra építve szeretne »új fejezetet nyitni« az Európai Unió történetében, melynek előző fejezetét szerint lezárta a Brexit. Ehhez képest persze bizonyos fokig meglepő, hogy nem túl békésen épp az eddig a baloldal által elhallgatott biztonságpolitikával kívánná megerősíteni az Uniót. A biztonsági aspektusra utal elég brutálisan az a tény is, hogy egy hadihajón nyilatkozott a három állami vezető. Renzi a Euronews beszámolója szerint a következőképp határozta meg a közeljövő feladatait: »A belső és a külső biztonság, a közös biztonságpolitikáért folyó harc, a titkosszolgálatok közti együttműködés, a hadiipar jobb integrációja, tehát az európai biztonságpolitikai közösség létrehozása az egyik legfontosabb feladatunk.«

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2016. augusztus 25. 10:21
Renzi hiába gyűri magát, Olaszország sem fog beférni a elitországok szűkkörű mini-EU-jába. Az olasz költségvetés a béka színvonala alatt van, hatalmas az olasz adósság. Az olasz bankok a csőd szélén állnak, a németek nem hajlandók megmenti, az olasz nép pénzén lenne csak lehetséges. Erősödik az európai oligarchia elleni küzdelem Olaszországban és valószínűleg zavargások történek ki, ha a lakosság pénzén akarnák kihozni a csődhelyzetből a bankokat. A migránsok beözönlése Földközi tengeren csak hab a tortán. Ilyen körülmények között szó sem lehet, hogy Olaszország az elitklubhoz tartozzon. Örül, ha Magyarországgal együtt a második vonalban lesz.
Senye Péter
2016. augusztus 25. 09:00
Alakulgat a Német-római Szent Birodalom.
gyaloggos
2016. augusztus 24. 22:42
NYILVÁN, mi több Renzi nagyon okosan próbálkozik, hiszen ma már az EU 3. legerősebb gazdasága az olasz. DE! A V4-EK NEM MEGKERÜLHETŐEK - amúgy hamarosan V5-ök lesznek szerintem - és egyre erősebbek lesznek, azaz leszünk!
puszika
2016. augusztus 24. 21:16
Elhűlve nézem Renzi aktivizálódását.Nem keresek történelmi összefüggéseket.De a jelen azt mutatja,hogy az olasz miniszterelnök színházat játszik.Ma Olaszország Európa gazdaságilag legbetegebb állama.Inog az olasz gazdaság.Ezt a németek és a franciák is jól tudják.El is beszéltek elég tisztességesen egymás mellett a sajtótájékoztatón. Az olasz gazdaság rossz teljesítménye ma Európa legnagyobb gondja.Még a migrációnál is nagyobb. Nagy a valószínűsége,hogy Renzi pávatánca éppen e gondokat kívánja elfedni.Az látszik,a nagyszínpadon lejtett balliberális koreográfia nem hatotta meg a két nagyot. Ugyanis NEM VOLT TAPS!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!