Egy népszavazás margójára

2016. augusztus 16. 08:56

Két hónap múlva népszavazunk. Egy olyan kérdésről, amit az Európai Unió soha nem tett fel.

2016. augusztus 16. 08:56
Herényi Károly
Népszava

„Két hónap múlva népszavazunk. Egy olyan kérdésről, amit az Európai Unió soha nem tett fel. Sem nekünk, sem másnak. A magyar kormánynak sem. A kérdést a kormány tette fel, azt a látszatot keltve, hogy az EU akaratunk, illetve a kormány akarattal ellentétesen, a megkérdezésünk nélkül akar menekülteket betelepíteni Magyarországra. Az EU, ha akarna sem tehetne ilyet, mert ez saját jogrendjébe ütközne. Ez azért van, mert az EU jogrendjének legkényesebb része a tagországok jogrendjének és a közösségi jog összeillesztése.


Amíg létezett terv az EU-alkotmány létrehozására, és a tagországokban folytak ennek előkészületei, a legkényesebb pont a közösségi alkotmány és a nemzeti alkotmányok egymáshoz való viszonya volt. Hogyan érvényesülhet úgy a közösségi alkotmány, hogy a nemzeti alkotmányok szuverenitása ne szenvedjen csorbát? Ennek egyetlen módja kínálkozott, ha a közösségi jog és a nemzeti jogrendszerek nem alá-fölé, hanem mellérendelt viszonyrendszerben működnek. Ez azt jelenti, hogy egyetlen olyan jogelem nem kerülhetett volna a közösségi alkotmányba, ami ne bírta volna az összes tagállam egyetértését.

Az előkészítés kényes, de nagyon tanulságos munka volt, aki részt vett benne ismerheti. Igaz azóta sok víz folyt le a Dunán, se EU, se magyar alkotmány nincs. Az egyiknek egy népszavazás állta útját, a másikat a kétharmad törölte el. De ez nem jelenti azt, hogy az európai jogszemlélet változott volna.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 266 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atoth2
2016. augusztus 17. 17:47
herényi hülye voltál és az is maradtál
áfonya
2016. augusztus 17. 04:39
Anarchista szervezetek tüzelik fel Szabadkán a migráns csürhét. Szerbiában a helyzet kaotikussá vált. A média erősen kozmetikázza azokat a híreket, amelyek a térségből érkeznek. Ott élő hírforrásaink viszont arról számolnak be, hogy a betolakodó Európa-idegenek törvényt nem tisztelve randalíroznak az utcákon. A kereskedelemben dolgozók arról számolnak be, hogy sok élelmiszer és ruházati bolt nem nyit ki, mivel a muszlim jövevények ellopnak minden árut, amit a polcokra kitesznek. Parkokban és köztereken fetrengenek, a bűz elviselhetetlen, a WC-t nem ismerik, kis-és nagy dolgukat ott végzik, ahol arra ingert kapnak. A lányoknak, asszonyoknak trágárságokat kiabálnak és nemi szervüket mutogatják. http://ujero.net/anarchista-szervezetek-tuzelik-fel-szabadkan-migrans-csurhet/
tunde04
2016. augusztus 16. 23:40
"Két hónap múlva népszavazunk. Egy olyan kérdésről, amit az Európai Unió soha nem tett fel. Sem nekünk, sem másnak" ennek a Karcsinak herényire zsugorodott az agya! És valóban az eu nem tett fel ilyen kérdést. de Kóka Jani óta tudjuk, h a békákat sem kérdezik meg, amikor lecsapolják a mocsarat! szval, jobb félni, mint megijedni!
illiberator
2016. augusztus 16. 23:35
Talán nem véletlen, h giczy a KDNP szétverője és árulója, valamint herényi az MDF az egyik szétverője és árulója,a legnemzetellenesebb szennylapban publikál rendszeresen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!