Bayer Zsolt keresztje

2016. augusztus 30. 11:40

Most akkor mindenki gazember, aki nem rohan a csomagjával a postára?

2016. augusztus 30. 11:40
Görömbölyi László
Avasi panoráma

„És akkor most itt van Bayer Zsolt kitüntetése – meg a visszaadott (most, 23-án késő este) hetven valahány lovagkereszt (vagy más, hasonlóan magas kitüntetés).

Hogy sok ez vagy kevés a 2000 óta több száz lovagkereszttel kitüntetett közül – és akkor az egyéb jeles elismeréseket átvevőkről még szó sem esett –, arra nemigen létezik objektív mérce. Mérlegelés helyett inkább egy óvatos megjegyzés: vajon a visszaadással tiltakozók gondoltak-e (gondolnak-e) arra, hogy hasonlóképpen elismert, de a teljesítmény-kitüntetés-adományozó viszonyrendszerét másképpen értelmezőket miféle kínos helyzetbe hozzák?! Most akkor mindenki gazember, aki nem rohan a csomagjával a postára? Vagy ha a magas megtiszteltetést egykor már megünnepelte a család, büszkék a gyerekek, unokák – most mit kellene mondani nekik? És vajon a visszaadók szánnak-e még pár órát e komoly önvizsgálat elmélyült folytatására: átnézve évtizedek kitüntetési listáit vajon nem akadt-e már korábban egy Bayer Zsolt-féle elfogadhatatlan?

Mert úgy tetszik, van itt egy logikai bukfenc. Azt értem, hogy valaki nem fogadja el a kitüntetést az adományozótól – láttunk erre is számos példát, talán Blaskó Péter Kossuth-díj-visszautasítása a legemlékezetesebb, még a Gyurcsány-kormány idején. De ha valaki megkapta, elfogadta – lezárt ügy. Vagy ezután az adományozónak nemcsak azt kell mérlegelnie, hogy ez vagy az érdemes-e az elismerésre – hanem azt is, hogy a korábban kitüntettek százai méltónak gondolják-e majd a megtiszteltetésre?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2016. augusztus 30. 17:30
Egyszer csak el kell oda jutni, hogy egy kitüntetés értéke elemelkedjen a mindenkori seggnyalóktól, és végre valóban értéket mutasson, képviseljen. Egy szakmányban gyalázkodó , hónaljig az önmaga által írásaiban felidézett váladékokban gázoló szélsőséges megmondóember kitüntetése pedig ez a megbecsülést kb csatornaszintre húzta le, nem csoda, hogy többen inkább visszaadják, vagy legalábbis jelzik, hogy azért ez már sok! Alapítsanak akkor inkább "a fidesz legcukibb és szorgalmasabb csatornapatkánya, aki kimondja azt, amit nekünk csak gondolni lehet" díjat, oszt azzal tüntessék ki a médiaembereiket.
Szorgos Lajhár
2016. augusztus 30. 16:02
Lovas elég jól pedzegette a postaköltséggel.
tango47
2016. augusztus 30. 14:52
A visszaadók most legalább úgy érezhetik, hogy ismét valakik. Szánalmasak.
totyalaci
2016. augusztus 30. 13:52
Azért a cikkírónak üzenem, hogy ennyire meg nem bonyolult az ügy. Eddig kaptak jobbról balról lovagkereszteket,de mégis elviselték egymást a "kereszteslovagok" most viszont az történt, hogy az egyik oldal nyilvánvalóan provokál,kiakaszt. Ennyi. Csak úgy mondom: a stílus maga az ember
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!