A balliberális értelmiség azoktól viszolyog, akiket maga hagyott a szarban

2016. augusztus 29. 07:51

Az úgynevezett balliberális értelmiség legellenszenvesebb vonása a gőg, büszkeség és undor.

2016. augusztus 29. 07:51
Erdős Virág
Népszabadság

„- Ha időutazó Gulliverként visszamehetne az időben 1989-be, milyen tanácsokat adna saját magának és a magyaroknak?

- Amikor Gulliver hazatért a jehuk országából, felülbírált magában mindent, amit az emberi társadalomról odáig gondolt. Úgy látta, a legtöbb bűnnel, emberi gyarlósággal, ha nagyon muszáj, végül is meg lehet békélni, de ha ezek gőggel és büszkeséggel is párosulnak, az úgy már nagyon nem oké. Az általunk olyannyira jó fejnek gondolt, úgynevezett balliberális értelmiség legellenszenvesebb vonása szerintem éppen ez a gőg, büszkeség és undor. Azoktól viszolyog, akiket kezdettől fogva maga hagyott a szarban. Odáig mindannyian­ eljutunk, hogy a szeretetlenség, a frusztráció és a tehetetlenség érzése természetes módon válthat ki kontrollálatlan dühöt és agresszív viselkedést bárkiből, de ha társadalmi méretekben történik, undorodva fordítjuk el a fejünket. Képtelenek vagyunk belátni, hogy ez triviális szociálpszichológiai törvényszerűség. Ezen már akkor el kellett volna gondolkozni, amikor megláttuk az első zavarodott tekintetű bácsikát vonulni a MIÉP zászlai alatt. Azért, hogy mára már egy fél ország üldögél zavarodott tekintettel a kék plakátok sűrű, sötét erdejében, és várja szívdobogva az »igazság pillanatát«, szerintem eléggé nagy százalékban mi magunk vagyunk a felelősök. Mi, akik már akkor, felnőtt fejjel és a szükséges társadalomelméleti képzettség birtokában csak a saját pecsenyénk sütögetésére használtuk fel a hirtelenjében nyakunkba szakadt szabadságot. Úgyhogy ha én lennék Gulliver, azt mondanám, amit ő mondott: »nagyon kérem azokat, akik e képtelen s felfoghatatlan bolondságnak, a gőgnek halvány derengését érzik magukban, hogy a jövőben kerüljék el a házam tájékát«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2016. augusztus 29. 18:41
A gőgős értelmiségi szánalmas, főleg, ha nincs mire. TGM, Heller, Vágó jut eszembe hirtelen, mint egzakt példa.
Flagellator1974
2016. augusztus 29. 18:34
Nekem úgy tűnik, ez egy bocsánatkérés.
catalina9
2016. augusztus 29. 18:14
Fahrenheit 451 [Hozzászóló kiszűrése] 2016. augusztus 29. 17:42 @Dixtroy Orbán: "Ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok." Ez libsik által hamisított változat, az eredeti így szól: Orbán videonyilatkozata Lovasberényből. „Most is az mondom …, ne figyeljenek arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok. Tehát ne abból ítéljenek, AMIT AZ ÉN SZAVAIM ÉRTELMEZÉSE RÉVÉN TULAJDONÍTANAK a kijelentéseimnek .. a tettek beszélnek”
mustarharmas
2016. augusztus 29. 15:24
Háááát,....nem egyértelmű. Erdős Virág is kicsit szürkeállományosan fogalmaz. Gyakorlatilag azzal önvádolja az okosokat, hogy nem értették meg mucsát. Nekem ez így kevés. Nem tetszik. Virág drágám, jobb ha elfogadod, hogy az ún. mucsának több esze van/volt, mint annak a gőgös szektának, akikhez tartozol...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!