Az ábránd-Európa halála

2016. július 31. 15:05

Az elitizmusnak tehát jelentős hagyományai vannak az EU-ban, de előfordulhat – sőt elő is fordult –, hogy a többség nem úgy szavaz, ahogy azt az elit szeretné.

2016. július 31. 15:05
Ungár Péter
Ungár Péter
Magyar Nemzet

„Az a tény, hogy az EU-tagságot túlnyomórészt azokon a területeken utasították el, ahol már jó ideje stagnáltak a bérek, mutatja, hogy számukra az unió a megszorítások forrásaként és a jóléti állam ellenségeként jelent meg. Hiába érvelnek azzal, hogy a kilépés melletti kampány vezetői között ott voltak a radikális thatcheristák is, akik mindig is le akarták rombolni a jóléti államot, vagy azzal, hogy az EU-ban a britek mindig is a jóléti juttatások ellen voltak. A britek mégiscsak azt érezték, hogy az általuk befizetett pénznek jobb helye lenne az egészségügyi kockázatközösségnél. És még az is lehet: annak ellenére, hogy egyetlen részkérdésben sincs igazuk, a lényeg inkább az, hogy a britek többsége miért tartotta igaznak a hazugságokat. Mert az EU vezetői nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy a béreik ne stagnáljanak, és főleg, hogy a félelmeik, szorongásaik csökkenjenek. Az unió tevékenysége már jó ideje kimerül abban, hogy a status quo minden eleméhez görcsösen ragaszkodik. Ennyivel azonban a brit átlagpolgár már nem érte be. Tudni akarta, hogy mi az, amit Brüsszel az ő érdekében tett és tesz.

Tudnunk kell azt is, a közvélemény egy része az EU vezetését teszi felelőssé azért, hogy kontinensünk még mindig nem tudott kikecmeregni a 2008-as válságból. Azt se felejtsük el, hogy a maastrichti rendszer és az ahhoz kapcsolódó »európai alkotmány« szintén megbukott a népszavazásokon. Brüsszel azonban nem értett a figyelmeztetésből. Ha jobban odafigyelt volna a nemek üzenetére, akkor megértette volna, hogy a 2005-ös szabad piaci irányvonal nem találkozott az EU lakosainak tetszésével. Ehelyett arról kezdtek beszélni, hogy népszavazást kiírni felelőtlenség, hiszen előfordulhat – sőt elő is fordult –, hogy a többség nem úgy szavaz, ahogy azt az elit szeretné. Az elitizmusnak tehát jelentős hagyományai vannak az EU-ban. A sikertelen népszavazásokat – Susan Watkins értelmezését követve – az EU Maastricht, Amszterdam és Nizza utáni struktúrájának bebetonozására használta fel. Egy olyan Európának a betonba öntésére, ahol közös valuta van, ahol a pénzügyi szabályok a tagállamok neoliberális gyakorlatának elmélyítését célozzák, ahol a közös külpolitikát afganisztáni és iraki kalandok formálják. Az angolok igen szavazata ennek, vagyis az unió Maastricht utáni szerkezetének a visszamenőleges elfogadását jelentette volna. Hiszen a franciák és a hollandok 2005-ben ellene szavaztak – főleg szocialista szavazóik miatt –, és ezzel mindkét helyen elutasították a visszamenőleges beleegyezést. Nagy-Britanniában a szavazók ugyanígy döntöttek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. július 31. 17:08
A britek továbbra is ide szeretnék a pénzüket fizetni, mert a piaci előnyöket meg akarják tartani. Egyre határozottabban látszik a brit kilépés oka az EU vízfej túlburjánzása rigorózus belepofázása mindenbe. Ugyanakkor a tényleges problémákat rendre a szőnyeg alá söpri. Akik meg megoldást keresnek és találnak kiteszik magukat annak, hogy megkísérli a vízfej megtorolni.
Tűz csiholója
2016. július 31. 16:27
Dr. Simicska gazdasági jogtanácsos MOCSKOS aljasságának tudható be, hogy ezúttal - Lucifer képiben - egy zsidót fogott magának, hogy Nagy Kélgyóként sugallmazzon: A társadalom többsége a híreket , a szervült xenofóbiáját és a nemzeti identitást őrzendő alapállása téves - MERT AZT ORBÁN VIKTOR és Fidesz mondja! Hígh Treason, Simicska. Börtönben fogsz elrohadni, rémhírterjesztő, hazaáruló köcsög. Ungár zsidó HUNNAN lett előkotorva, MELLICH NGO-kígyófészekből??!
Fer70
2016. július 31. 16:08
" Itthon nekünk magunknak kell tehát kitalálnunk, hogyan tovább." - azt a, micsoda konklúzió... blablabla = 0. Ennyi.
matykox
2016. július 31. 16:03
Ölég lapos bREXIT magyarázgatás. Az ilyesminek van ugyan értelme - esetleg akkor, ha valódi okok kerülnek elő. És valahogy hasznosíthatóak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!