Gellérthegyi (rém)álmok

2016. július 21. 07:12

Szóval a Gellérthegy fáit is kivágják. A Miniszterelnökség ötletpályázatot hirdetett a hegy megújítására, és a pályázóknak arra is javaslatot kell tenniük, miként hasznosítsák a Citadella ormótlan épületét.

2016. július 21. 07:12
Ugró Miklós
Magyar Nemzet

A Gellérthegynél majd azt mondják, hogy az eredeti állapotot akarták visszaállítani. Mert való igaz, a XIX. században ahol nem voltak szőlőültetvények, ott kopár volt a felszín, és a filoxérajárvány után a szőlőt is ki kellett irtani, így csak az 1870-es években kezdődött a hegy parkosítása. Ám ha már az eredeti állapotnál tartunk, nem a hajdani külalakját kellene visszaállítani, hanem azokat a tevékenységeket lenne érdemes ismét elkezdeni, amelyekről a hegy évszázadokig híres volt. Például a boráról. Az itt megtermelt bor nemcsak azért volt messze földön kedvelt, mert az ásványi anyagokban gazdag táptalaj különleges zamatokkal gazdagította a szőlőt, hanem mert a hegy gyomrában található barlangok levegője rendkívüli nedűvé érlelte. A filoxérajárvány után nem telepítették újra a szőlőket, most megtehetnék: Mészáros Lőrinc feltehetően ehhez is ért, ha mégsem, akkor L. Simon egészen biztosan. Egy kormánypincészet pedig egész szép jövedelmet juttatna demokratikusan választott szolgálóinak. ()

Ám az újrahasznosítható hagyományok közül a leginkább figyelemre méltó az, hogy évszázadokon keresztül a Gellérthegy és közvetlen környéke volt a budai és a pesti prostitúció központja. A mai Rudas és Rác fürdőt tápláló hőforrásokra már a XIII–XIV. században fürdőházak épültek, természetesen a kéjhölgyek is azokban bonyolították le üzletmenetüket. A török kiűzése után a Rudas és a sáros (mai Gellért) fürdő közötti szakaszon végig prostituáltak kalyibái álltak, s csak a XX. század elején, a rakpartok kialakításakor számolták fel őket.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2016. július 21. 13:54
Ja, és azt is el tudnám viselni, ha nem szednének pénzt ki tudja kicsodák a hegyre felmenni akaróktól. És ki tudja milyen alapon. Mert erősebbek???
Mich
2016. július 21. 13:34
Na úgy látszik hazajött a Gazda, vagy legalábbis üzent, hogy úton van és ellátja a baját azoknak a csicskáknak, akik nem orbánoznak vagy ligeteznek eleget, míg ő nyaral... Csak azt nem értem, miért nem a köveket és a szovjet katona (hűlt) helyét védelmezi az ugró csicska...? Hisz ezekről fog szólni a Gellért hegy projektje...
csuka
2016. július 21. 12:52
„DE MIT IS KÉNE TISZTÁZNIA ROGÁNNAK? Rogán Antal volt V. kerületi polgármester, jelenleg a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter pert indított Juhász Péter V. kerületi önkormányzati képviselő, az Együtt párt társelnöke ellen, mert az azt írta róla, hogy egy bűnöző. A tárgyaláson erre Juhász beidéztette tanúnak Portikot, hogy alátámassza: Rogán szerinte tényleg bűnöző. Portik pedig ezt meg is tette azzal, hogy azt mondta, egy belvárosi Fidesz-irodában tízmillió forintnyi eurót adott neki egy zacskóban az áron alul eladott önkormányzati ingatlanokért cserébe. A botrányt hevítette, hogy ezt követően a Vizoviczki-ügy negyedrendű vádlottja több órán át beszélt kendőzetlenül az N1TV-nek adott exkluzív interjúban arról, hogy amikor a bíróságon Rogán nevét felhozta, csak kinevették. Azt is elmondta, Rogán Antalnak állítólag minden szezon elején négymillió forint kenőpénzt kellett fizetniükazért, hogy a belvárosi teraszok kinyithassanak. A nyilatkozat után a Miniszterelnöki Kabinetiroda állítólag feljelentést tett az N1TV ellen.” http://alfahir.hu/ki_nevet_a_vegen_nagyon_kinos_a_fidesznek_rogan_antal_botranya
cutcopy
2016. július 21. 10:22
Emlékszem még Demszky idején volt egy megújítási ötletpályázat melynek egyik díjazottja a Citadellából csinált volna feszített úszó medencét..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!