A maffiafőnök

2016. július 17. 11:04

A Keresztapa című filmben többször ide-oda gurul egy narancs. Hiába, némely művésznek próféta-lelke van!

2016. július 17. 11:04
Lendvai Ildikó
Népszava

A világsajtóban szerdán vezető hír volt: meghalt a leghíresebb maffiafőnök. Méghozzá börtönben. Ebből rögtön tudhatjuk, hogy nem nálunk, hanem Olaszországban. Már Petőfi is megírta: »Nem Pesten történt, amit hallotok,/ Ott ily regényes dolgok nem történnek«.

Nálunk nincs is semmiféle maffia, hiába írogatnak össze-vissza az elemzők »maffiaállamról«. Ez abból is látszik, hogy az illetőt Bernardo Provenzanonak hívták, becsületes magyar ember pedig ilyen névre nem hallgat. A Cosa Nostra vezérét 43 évig körözték, - a rendőrségnek az egyetlen, kezükben lévő régi fényképét évről évre kellett öregítenie -, de végül csak elkapták. Azóta ült, többszörös életfogytiglanra ítélve. Micsoda piti alak: képtelen volt a törvényeket úgy alakíttatni, hogy minden bűne törvényesnek számítson.

És nem fogják elhinni, hol fogták el: egy szánalmas pásztorkunyhóban. Először azt hittem, ez csak a vagyonnyilatkozatában szerepelt egy rugalmasan táguló villa helyett, de nem. Tényleg egy viskóban húzta meg magát, onnan irányította, mint a „főnökök főnöke”, »capo del capi«, az egész maffiát. És még egy kisvasút sem járt a közelben. Mondom, hogy piti.

(...)

Komoly főnök nem lehet meg a saját Habonya vagy Matolcsyja nélkül. A szicíliai maffiaelnök is tudta, hogy egyszerre kell kézben tartania az embereket és a vagyont. Így aztán két becenevet is kiérdemelt: nevezték mindenkin átgázoló „Traktornak” és a gazdasági mozgásokat szemmel tartó „Könyvelőnek” is. Bár ő valószínűleg soha nem mondott olyat, hogy „ne mi nyerjük a legtöbbet”. Bizony macerás, hogy a demokráciák legális világában viszont ennyire kell ügyelni a látszatra.

(...)

A Keresztapa című filmben többször ide-oda gurul egy narancs. Hiába, némely művésznek próféta-lelke van!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 433 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ormányos csillós
2016. július 18. 14:21
kikormolnám a segglyukad Ildikó! kívánlak!!!
Tiszafa
2016. július 18. 13:15
Már megint nyári szüneten vannak és a felszínre feljöhettek a bányarémek.
pollip
2016. július 18. 08:45
Ildikónak: Anno imádtuk a január elsejéket, amikor bejelentettétek a lakosságnak, hogy árrendezés lesz. Ebben két hiba van: az árrendezés mindig áremelés volt. A másik, hogy nem lakosság vagyunk ebben az országban!!!!!!! Ismered a szoci tételt: a kapitalizmus a szakadék szélén táncol......ehhez képest nagyon gyorsan megszerettétek a kapitalizmust, annyira, hogy szakítottatok baloldaliságotokkal és hipp-hopp átálltatok a globális nagytőke oldalára. Nem lehettek hitelesek. Ilyen múlttal kár megszólalnotok és ti vagytok a gátja az mszp megújulásának-szerencsére:-)))))))
Tintamin
2016. július 18. 05:40
:DDDDD Valahogy mindkettő vicces. A poszt is, meg ahogy erre az agyhalott fideszesek reagálnak:DDDDDDDD Olyan sokat lehetne idézni az elmúlt hét fideszes lopásaiból, kopaszuszító állatságaiból, de inkább csak egy ilyet: "Perlik az amerikai igazságügy-minisztériumot, mert rosszul kereshető formában hozza nyilvánosságra a közérdekű adatokat" A hülyék! Nálunk egyszerűen ki se adják, nehogy megtudjuk, mennyit lopnak. Jó csaholást és békemenetelést kívánok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!